Mirów Castle - Mirów, Poland
Mirów Castle in the Mirów village
Location: Śląskie, Poland

...is a 14th-century castle, now ruined, located in the Mirów village, Silesian Voivodeship, Poland. It changed owners multiple times, and was finally abandoned in 1787.

...zostal zbudowany w czasach Kazimierza Wielkiego okolo polowy XIV wieku, choc przypuszcza sie, ze juz wczesniej istnialy w tym miejscu drewniano-ziemne zabudowania. Poczatkowo warownie tworzyla kamienna straznica podlegla pod pobliski Zamek Bobolice, która wraz z nim wchodzila w sklad systemu obronnego znanego dzis jako „Orle Gniazda”.

Straznice bardzo szybko rozbudowano do rozmiarów zamku. Warownia zostala nadana jako lenno Wladyslawowi Opolczykowi przez Ludwika Wegierskiego, jednak za prowadzenie wrogiej Polsce polityki Wladyslaw Jagiello odebral ja. Pod koniec XIV wieku Zamek Mirów stal sie wlasnoscia Krystyna z Kozieglów, z czasem przechodzac w rece kolejnych rycerskich rodów.W 1442 roku dobra mirowskie nabyl Piotr z Bnina i zapoczatkowal rozbudowe zamku. Kontynuowali ja nastepni wlasciciele Myszkowscy herbu Jastrzebiec, którzy przeniesli tu swoja siedzibe rodowa mianujac sie „Margrabiami na Mirowie” (Marchio de Mirow). Za ich czasu zamek podwyzszono oraz zbudowano wieze mieszkalna. Jednakze ograniczone mozliwosci rozbudowy spowodowaly, ze Myszkowscy przeniesli sie do nowej, wygodniejszej siedziby. Zamek przeszedl w rece Piotra Korycinskiego, a nastepnie rodziny Mecinskich.

Zamek Mirów mocno ucierpial podczas „potopu szwedzkiego” kiedy zniszczono znaczna czesc murów. Mimo podjetych przez wlascicieli prac remontowych powoli popadal w ruine i ostatecznie zostal opuszczony w roku 1787. Warownia stala sie zródlem kamiennego budulca dla okolicznych mieszkanców, co przyspieszylo jej spustoszenie.

W 2006 roku rodzina Laseckich – obecnych wlascicieli Zamku Mirów - rozpoczela prace zabezpieczajace majace na celu ratowanie tego zabytku. Na zlecenie przedstawicieli rodziny: senatora Jaroslawa W. Laseckiego i jego brata Dariusza Laseckiego rozpoczeto szereg badan, na podstawie których opracowywany jest optymalny sposób zabezpieczenia mirowskich ruin. Prace odbywaja sie pod nadzorem specjalistów.

Obecnie nie jest mozliwe zwiedzanie wnetrza zamku, który ze wzgledu na zagrozenie jakie stwarza dla turystów, musial zostac ogrodzony. Docelowo Zamek Mirów zostanie udostepniony dla ruchu turystycznego, planowana jest równiez czesciowa rekonstrukcja zawalonych scian. W zabezpieczonych i zaadaptowanych pomieszczeniach znajdzie sie centrum obslugi turystycznej oraz muzeum.

Accessibility: No access - dangerous

Condition: Partly ruined