Monument No. 132 - Vrchovnice, Czech Republic
Monument No. 132 - Vrchovnice.
Location: Královéhradecký kraj, Czechia

In 1866, a war broke out between Austria and Prussia, the result of which decided the development of European politics for many decades to follow. Saxony joined Austria and sent its army into Bohemia, alongside with the North Austrian Army.

==========================================================

Pred bitvou u Hradce Kralove se obec Vrchovnice stala pouze svedkem masivnich presunu rakouskych vojsk. Nejdrive to byla v noci z 29. na 30. cervna 2. rezervni jezdecka divize a za ni VI. amadni sbor polniho podmarsalka Vilema Ramminga von Riedkirchen od Dubence a Choteborek. Ty pokracovaly dale k Horinevsi a Maslojedum. Pred treti hodinou tudy kvapne projel generaln stab rakouske Severni armady v cele s polnim zbrojmistrem Ludvikem Benedekem z Dubence smerem k Hradci Kralove. Dva dny na to, tesne pred polednem 3. cervence 1866, zajelo do postaveni vychodne od obce pres dvur Fiantov, az po Racice, pruske delostrelectvo 1. gardove pesi divize generaloprucika Heinricha Adolfa Hillera von Gartringen a 11. divize generalporucika von Zastrow. Prusove zahajili palbu na rakouska postaveni, citajici zhruba 40 del, ktera nechal na vysine u Horinevsi umistit rakousky II. armadni sbor. Delostrelba trvala az do dobyti Horinevsi pruskym vojskem asi o jedne hodine po poledni. Pozdeji se presunoval stejnym smerem od Zabrezi. Velke Trotiny a Vrestova prusky I. armadni sbor a za nim lehka jezdecka brigada.

Napis na pomniku:

Zde leží 1 rakouský a 1 pruský vojín.