Kaple sv. Floriána (Bosonožské námestí) - Brno, Czech Republic
Kaple sv. Floriána na Bosonožském námestí
Location: Jihomoravský kraj, Czechia

CS:
Kaple sv. Floriána stojí na míste starší kaple téhož zasvecení, která byla postavena roku 1713. V roce 1854 byla celá prestavena a rozšírena. V roce 1860 byla nahrazena její drevená zvonice zdenou (viz letopocet v nadpraží). Kaple mela být na konci 19. století nove rekonstuována dle projektu stavitele Josefa Bucka, ale ten nebyl realizován.

Do dnešní podoby byla upravena na zacátku 20. století a ješte poté nekolikrát opravována. Puvodní varhany pocházely z roku 1753, ale ty byly v roce 1854 vymeneny za vetší a dokonalejší. Oválný oltární obraz sv. Floriána je dílem brnenského malíre Ferdinanda Lichta z roku 1810. První zvon z roku 1710 byl ulit puvodne pro kostel v Rybníkách. Zvon z roku 1865 byl rekvírován za 1. svetové války pro zbrojní úcely a je proto nahrazen novým.

V roce 1865 byla vež kostela opatrena vežními hodinami, které zhotovil mistr hodinár Bílek z Rožínky. V roce 1962 byla celá kaple rekonstruována a upravena do dnešní podoby.

EN:
St. Florian Chapel is located on the site of an earlier chapel of the same dedication, which was built in 1713. In 1854 was the entire building rebuilt and expanded. In 1860 it was replaced its wooden belfry by new brick one.

Zdroj/Source: (visit link)