World War I Memorial - Lysá nad Labem, Czech Republic
33U E 488582 N 5561088
Marble Memorial of 125 WW I victims in Bedrich Hrozny' square in Lysá nad Labem./ Pomník padlým v 1.svetové válce na námestí Bedricha Hrozného v Lysé nad Labem
Location: Středočeský kraj, Czechia

EN

The truncated three-sided pyramid made from high-quality marble memorial was dedicated on October 7, 1923 in central square of city Lysá nad Labem. As it is engraved on the memorial it is dedicated to "our brothers fallen 40 fallen, 66 died and 19 missing persons, i.e. 125 in total, are engraved and gilded on two sides of the pyramid. On the third side of the pyramid is engraved relief of a woman and a dove with linden twig. Author of the Memorial was famous Czech sculptor Rudolf Breza (1888-1955).

CZ

Pomník se nachází v parku v dolní cásti námestí Bedricha Hrozného. Je tvaru komolého trojbokého jehlanu. Na podstavci je nápis: Svým bratrím padlým, zemrelým a nezvestným za svetové války venuje vdecné obcanstvo. V horní cásti pomníku kol dokola obíhá nápis: Zemreli, ale žijí. Prední celní strana obsahuje reliéf ženy s pozvednutýma rukama nad jejíž hlavou letí holubice s lipovými listy v zobácku. Pod holubicí je rok ukoncení svetové války 1918, pricemž císlice 19 je pod pravým krídlem a 18 pod levým krídlem holubice. Vedle reliéfu ženy jsou zobrazeny zleva snop s obilím a srpem, zprava lipové ratolesti. Ve spodní cásti jsou zachyceny tri kríže, nad levým je nápis FRANCIE, nad prostredním RUSKO a nad pravým ITALIE. Na dvou zadních stranách je seznam 40 osob padlých, 66 zemrelých a 19 nezvestných, celkem tedy 125 lidí. Krome základu je pomník zhotoven z cistého mramoru.

V breznu roku 1921 vznikla pri osvetové besede komise pro postavení pomníku padlým za první svetové války. 6.7.1921 byl položen základní kámen v Jungmannových sadech (nyní námestí B. Hrozného) a do základu byla vložena skrínka se zvláštní upomínkou napsanou na pergamenovém papíre. K odhalení pomníku došlo 7.10.1923. Autory jsou sochar Rudolf Breza (1888 – 1955, studium UMPRUM v Praze u prof. Suchardy) a pražský architekt Ing. Jaroslav Rössler (1886-?, studium UMPRUM v Praze u J. Kotery a AVU ve Vídni u B. Ohmanna). Kamenickou práci provedla firma A. Komárek z Letovic. Pomník je velmi kvalitní a hodnotné dílo, poukazující svou formou na jednoho z žáku významného architekta J. Kotery.

Citováno z (visit link)
Date the Monument or Memorial was built or dedicated: 10/07/1923

Private or Public Monument?: Other

Name of the Private Organization or Government Entity that built this Monument: citizens of Lysá nad Labem

Geographic Region where the Monument is located: Europe

Physical Address of Monument: