De Vriendschap -Veenendaal (NL)
Stellingmolen uit 1872
Location: Utrecht, Netherlands

De windkorenmolen De Vriendschap staat aan de Nieuweweg in Veenendaal.
Het is een houten achtkante met riet gedekte stellingmolen op vierkante, stenen onderbouw, bouwjaar 1872 als opvolger van een omstreeks 1870 gesloopte standerdmolen aan de Molenstraat in Stichts Veenendaal met de naam "Oude Molen". De houten achtkant werd niet nieuw gebouwd en is naar alle waarschijnlijheid afkomstig van een andere, gesloopte molen. In 1952 werd het gaande werk uit de molen verwijderd om plaats te maken voor silo's. Sinds 1995 is de molen echter weer volledig hersteld.
De molen heeft twee maalkoppels met 16der (140 cm doorsnede) kunststenen. De toevoer van graan is volledig geautomatiseerd alsmede de afvoer van het meel, dat in big bags wordt opgevangen. Bij een windsterkte van 4 Bft kan per maalkoppel 300 kg graan per uur gemalen worden.
De molen heeft een vlucht van 22,90 meter. De wieken zijn voorzien van Bussel-voorzomen en automatische remkleppen. De in 1994 gegoten gietijzeren bovenas is van ijzergieterij Hardinxveld. Zowel de lange spruit als de staartbalk zijn van staal.
De molen werd na een lange tijd van onttakeling in 1995 gerestaureerd en door prins Claus opnieuw als maalvaardige windkorenmolen in bedrijf gesteld.
De laatste eigenaar van het maalderijcomplex stamt uit het molenaarsgeslacht dat de molen jarenlang heeft bediend en laat na de restauratie de molen regelmatig op vrijwillige basis malen.
Als de molen draait of op na afspraak is een bezichtiging mogelijk.

Open to public:
When the mill is running, or by appointment.

Website:
(visit link)

Op woensdag 30-1-2013 wilde ik alleen een paar foto's van de buitenkant maken, maar de oude molenaar (die vooraan de weg woont) moedigde me aan om naar binnen te gaan om aldaar ook wat foto's te maken, een molenaar was ook binnen zei hij. Na de eerste trap te hebben beklommen werd ik begroet door de molenaar die me een uitgebreide rondleiding door de hele molen gaf! Hij zette de molen zelfs even stil voor mij. Ik had het gevoel alsof ik een heel bijzondere gast was......
Date of Manufacture: 01/01/1872

Purpose: Milling