Sdružený manželský erb Althann-Pignatelli (socha) - Vranov nad Dyjí, Czech Republic
Sdružený manželský erb Althann-Pignatelli
Location: Jihomoravský kraj, Czechia

V althannských erbech na podnoži sochy sv. Jana Nepomuckého ve Vranove u mostu se nad prícným brevnem znaku na rozdíl od znaku na zámecké kapli objevuje (zlatá) cíše. Tato obecná figura vyjadruje, že Michal Jan III. Althann a jeho mužští potomci, resp. vždy nejstarší syn v prímé linii, byli formálními držiteli cestného úradu dedicného cíšníka Ríše rímské národa nemeckého. Vzhledem k tomu, že vysoký dvorský úrad arcicíšnictví byl od roku 1114 výsadou ceských knížat a pozdeji pak ceských králu a že dedicný ríšský cíšník vykonával ci mel vykonávat jejich povinnosti za jejich neprítomnosti na císarském dvore, byli Althannové v tomto smyslu many koruny Ceské a jejich cestný úrad jim tedy de jure propujcoval v léno ceský panovník. Dedicnými cíšníky Ríše se stali v roce 1714 (po vymrení hlavní linie hrabat Limburku) z vule císare a krále ceského Karla VI. Prestali ho heraldicky vyjadrovat (vkládat cíši do svého erbu) v roce 1806, kdy Ríše formálne zanikla.

Zdroj: (visit link)
Bearer of Coat of Arms: Noble (aristocratic) family

Full name of the bearer: Michal Jan III. hrabě Althann + Marie Anna markýza Pignatelli

Where is Coat of Arms installed (short description) ?:
Socha Sv. Jana Nepomuckého u mostu - na podstavci

Material / Design: Stone

Blazon (heraldic description):
V (červeném) štítě příčné (stříbrné) břevno, na něm spojené (černé) iniciály AT a zlatý pohár + Ve (zlatém) štítě tři (černé) džbánky v postavení dva, jedna

Socha Sv. Jana Nepomuckého u mostu 671 03 Vranov nad Dyjí