Het Pink - Koog aan de Zaan, Netherlands
Een oliemolen aan de Pinkstraat 12 te Koog aan de Zaan.
Location: Noord-Holland, Netherlands

Het Pink is een achtkante stellingmolen gebouwd rond 1751 op de onderbouw van een eerdere molen uit 1620. Functie van de molen is het slaan van olie. Hiermee wordt bedoeld het persen van olie uit oliehoudende zaden zoals: raapzaad, koolzaad, aardnoten en lijnzaad.
Tot 1930 is de molen in gebruik geweest. Daarna raakte hij in verval. In 1939 slaagde de Vereniging de Zaanse Molen erin de leeggeplunderde en zwaar gehavende molen als hun eerste molen te verwerven. In het volgende jaar is hij volledig gerestaureerd en sindsdien wordt hij weer regelmatig in werking gesteld. Bijzonder aan deze molen is verder dat hij aan het eind van de Tweede wereldoorlog gebruikt is om twee drukpersen aan te drijven!

visit link
Date of Manufacture: 01/01/1751