95 - Biezenmortel - NL - Fietsroutenetwerk Midden-Brabant
Posted by: Groundspeak Premium Member Heideroosjes
N 51° 36.767 E 005° 10.472
31U E 650559 N 5720211
Kruising Gommelsestraat, Heusdensebaan en Brabantsehoek, langs het spoor
Waymark Code: WMEJDN
Location: Noord-Brabant, Netherlands
Date Posted: 06/04/2012
Published By:Groundspeak Premium Member dreamhummie
Views: 3

Knooppunt 95 van het Fietsroutenetwerk Midden-Brabant bevindt zich in Udenhout op de kruising van de Gommelsestraat, Heusdensebaan en de Brabantsehoek, langs de spoorlijn tussen Tilburg en Den Bosch.

Over Udenhout:
Udenhout is een dorp en voormalige gemeente in Noord-Brabant. Het ligt ten noord-oosten van de stad Tilburg in de gelijknamige gemeente, boven Berkel-Enschot en tegen Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen aan. Er wonen, volgens cijfers van de gemeente per 1 januari 2009, 8.367 mensen.

De gemeente Udenhout werd in 1997 met grote tegenstand van de bewoners opgeheven; het grootste deel, waaronder de kern Udenhout zelf, werd bij de gemeente Tilburg gevoegd, de kern Biezenmortel verviel aan Haaren. Udenhout had zelf als voorkeur gekozen om zich aan te sluiten bij de gemeente Loon op Zand maar werd toch bij Tilburg ingedeeld. De gemeente telde bij de opheffing in 1996 9028 inwoners en was 26,87 km² groot.

Over de herkomst van de naam Udenhout hebben veel fantasierijke verhalen de ronde gedaan. Veruit de meest plausibele verklaart de naam vanuit de oudste vermeldingen in de 13de en 14de eeuw Eudenhout en Ödehout in de betekenis van niet in cultuur gebracht, hoog opgaand bos.

De Norbertijner Abdij van Tongerlo verkreeg in 1232 rechten in het bos van Udenhout. Dat is de eerste zekere vermelding van Udenhout in de geschreven bronnen. Rond 1300 kwamen meer goederen in handen van deze abdij, meestal uit de vriendenkring van de hertog van Brabant. In 1306 gaf de abt van Tongerlo 36 bunder van zijn bezit aan particulieren om het te ontginnen. In 1314 kwam daar nog eens 35 bunder bij. Een groot aantal goederen in Udenhout kwamen in handen van godshuizen in 's-Hertogenbosch. Daardoor is het grondbezit in veel gevallen terug te leiden tot in de 14de eeuw.

Udenhout maakte vanouds deel uit van de parochie van Oisterwijk. De Sint-Geertrui-abdij in Leuven bezat het patronaatsrecht en leverde de pastoors. De uitgestrektheid van Udenhout maakte de kerkgang lastig en daarom kreeg de gemeenschap in 1474 een eigen kapel, gelegen vlakbij het kruispunt in het dorp, toen heette dat de Cruijsstraet. De kapel noemde men dan ook in de bronnen regelmatig de Cruijsstraetse capelle. Dit proces verliep niet zonder slag of stoot aangezien de pastoor van Oisterwijk zijn rechten en inkomsten wilde behouden. Uiteindelijk bereikten de deelnemers aan de onderhandelingen een akkoord. Dit getouwtrek over de kapel duurde voort tot in de 17de eeuw.

Na de invasie tijdens het rampjaar 1672 grepen de Udenhouters hun kans en bouwden een eigen schuurkerk. Dit was de voorbode van de strijd om los te komen van de Oisterwijkse parochie. Gedurende 50 jaar probeerden beide partijen elkaar zwart te maken. De Udenhoutse gemeenschap heeft herhaalde pogingen gedaan om eigen priesters te benoemen maar delfde steeds het onderspit tot 1721. Toen kreeg zij eindelijk een eigen parochie.

Het bestuur bleef in handen van de Oisterwijkse schepenbank. Van oudsher hadden de Udenhouters wel eigen borgemeesters, verantwoordelijk voor het financieel beheer van de dorpskas, en zetters, verantwoordelijk voor het ophalen van de belastingen. De dorpsrekening moest de secretaris van Oisterwijk wel goedkeuren. Sinds 1474 gebeurde dat in de kapel. In 1803, door de ontwikkelingen die voortvloeiden uit de Franse Revolutie, werd Udenhout een zelfstandige gemeente. Maar in 1997 werd Udenhout net als Berkel-Enschot onderdeel van de gemeente Tilburg. Hierdoor is Udenhout geen zelfstandige gemeente meer, maar nog wel een eigen dorp met dorpsraad en verenigingsleven.

In Udenhout vestigden zich in het begin van de 20e eeuw twee instellingen voor zwakzinnige kinderen.
Huize Assisië in Biezenmortel gelegen, werd in 1907 gesticht door de Broeders Penitenten en huisvest verstandelijk gehandicapte jongens.
Huize Vincentius werd gesticht in 1925 en huisvest zwakzinnige meisjes. Dit is gevestigd aan de Schoorstraat 4 en werd geleid door de Zusters van de Choorstraat. De kapel is uit 1935 en gebouwd in de stijl van de Amsterdamse School. Tot dit complex behoort ook een watertoren.
Klooster Sint-Petrus aan de Slimstraat, gesticht in 1906 door de Fraters van Tilburg, met neogotische kapel. Zij verzorgden een basisschool. Vanaf 1986 werd het een opvanghuis dat zich vanaf 1999 toelegt op de opvang van vluchtelingen. De gemeenschap van de Fraters van Tilburg die dit huis leidt, heet De Vuurhaard.
Node Number: 95

Reachable Nodes:
96 > 1,6 km 91 > 3,8 km 35 > 3,5 km


Visit Instructions:
  • Provide at least two photographs, one a close-up of the sign, clearly showing the number and another of the sign showing it in its surroundings. Tell us something about the area, or your journey.
  • Toon tenminste twee foto's een close-up van het knooppuntbord waarop het knooppuntnummer duidelijk te lezen is. En toon een foto waarin zowel het knooppunt als de omgeving te zien is. Vertel iets over de omgeving of over je reis.
.
Search for...
Geocaching.com Google Map
Google Maps
MapQuest
Bing Maps
Nearest Waymarks
Nearest Cycling Routes
Nearest Geocaches
Create a scavenger hunt using this waymark as the center point
Recent Visits/Logs:
There are no logs for this waymark yet.