35 - Biezenmortel - NL - Fietsroutenetwerk Midden-Brabant
Posted by: Groundspeak Premium Member Heideroosjes
N 51° 38.364 E 005° 08.921
31U E 648682 N 5723119
Kruising Oude Bossche Baan met Gommelsestraat en naamloos zandpad de Loonse en Drunense Duinen nabij Biezenmortel.
Waymark Code: WMEJDG
Location: Noord-Brabant, Netherlands
Date Posted: 06/04/2012
Published By:Groundspeak Premium Member dreamhummie
Views: 5

Knooppunt 35 van Fietsroutenetwerk Midden-Brabant bestaat uit maar liefst 2 borden die aan beide zijden van uitspanning De Rustende Jager staan, eentje aan de Oude Bossche Baan en eentje aan de Gommelsestraat. Een naamloos zandpad gaat de Loonse en Drunense Duinen in.

Over de Loonse en Drunense Duinen:
Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen is een natuurgebied in de Nederlandse provincie Noord-Brabant. Het is ruim 3500 hectare groot en is sinds 2002 een Nationaal park. Het park is enerzijds grotendeels een afwisseling van droge zandverstuivingen en naaldbos, maar ook de uitgestrekte beekdalzone van de Zandleij hoort erbij. Hier ligt met name het natuurgebied De Brand bij Udenhout, met zijn afwisseling van hakhoutbossen, natte weilanden en moerasruigtes.

Het totaal is meer dan 35 km² groot.

Het gebied wordt steeds meer omringd door grotere en kleinere steden en dorpen. In het noorden vinden we van west naar oost Waalwijk, Drunen, Nieuwkuijk, Vlijmen en 's-Hertogenbosch. Dorpen aan de zuidkant zijn Loon op Zand , Biezenmortel, Helvoirt en Udenhout; op een kilometer of zes ligt Tilburg. Aan de korte westkant ligt Kaatsheuvel met attractiepark De Efteling.

Het stuifzandgebied is in de late middeleeuwen ontstaan. Het bestaat uit een hoger wat ruig en zanderig middengebied met een iets vruchtbaardere maar toch nog schrale rand eromheen. Tot aan de late middeleeuwen kon het gebied bescheiden boerengemeenschappen voeden, maar in die tijd van betrekkelijke welvaart nam de bevolkingsdruk zo toe dat de kringloop in het gebied door overbegrazing en te vaak plaggen van de heide fataal werd verstoord.

De zandbodem kwam op steeds grotere plekken bloot te liggen, waardoor het losse zand door de wind begon te verstuiven. Dit proces versterkte zichzelf en was bijna niet meer te stoppen. Het zand bedolf zelfs hele nederzettingen; de middeleeuwse dorpjes Efteling en Westloon liggen nog altijd begraven.

Vanaf de 14e eeuw werden er eiken geplant in een poging het stuifzand in te dammen, en in de 18e en 19e eeuw probeerde men het met dennen en helmgras. Tegenwoordig is het gebied stabiel en er worden zelfs bomen gekapt om dit voor Noord-Europa uitzonderlijk grote stuifzand-landschap in stand te houden. Het landschap is tegenwoordig erg gevarieerd, men vindt er naald- en loofbossen, zandvlaktes en tot vierentwintig meter hoge duinen. Aan de randen liggen weilanden en waterpartijen. Het deelgebied De Brand, ontstaan door het dichtstuiven van het riviertje de Zandley is zelfs een voormalig veenmoeras en nog steeds een natgebied.


Beetje reclame voor De Rustende Jager:
De Rustende Jager vindt u in het gastvrije Brabant, vlak bij bekende plaatsen als Tilburg, Den Bosch, het historische Heusden en het toeristische Oisterwijk. Onze uitspanning is de toegangspoort van het prachtige Nationaal Park “De Loonse en Drunense Duinen”. Door deze bijzondere ligging is De Rustende Jager zowel een passage-, als startpunt voor verschillende routes.
U treft hier diverse fietsroutes, wandelroutes en ruiterroutes; een mountainbikeroute én we liggen nabij het begin van een honden losloopgebied.

Wilt u in het bezit komen van deze routes alvorens de toegangspoort tot het park door te gaan, dan kunt u bij ons terecht voor informatie. Wij verkopen wandelkaarten, fietsroutes over diverse afstanden én de Brabantse fietsknooppunten kaarten.
Om gebruik te mogen maken van de mountainbikeroute of de ruiterpaden is een vergunning nodig. Bij De Rustende Jager zijn hiervoor zowel dag- als jaarvergunningen te koop. Algemene informatie over het Nationale Park “De Loonse en Drunense Duinen” is eveneens bij ons verkrijgbaar.

Overigens, niet alleen u als gast bent bij ons welkom, maar ook aan ‘de levende have’ wordt hier gedacht. Wanneer de paardenliefhebber heerlijk ontspant op ons terras, kan het paard in de schaduw gestald worden in één van onze 20 afsluitbare boxen.
En aangelijnd, is ook uw hond bij ons toegestaan. Want na een heerlijke wandeling door het mulle zand, heeft uw trouwe viervoeter natuurlijk behoefte aan een lekkere frisse bak met water. En die staat bij ons voor hem al klaar.
Node Number: 35

Reachable Nodes:
34 > 2,1 km 36 > 3 km 76 > 2,9 km 95 > 3,5 km


Visit Instructions:
  • Provide at least two photographs, one a close-up of the sign, clearly showing the number and another of the sign showing it in its surroundings. Tell us something about the area, or your journey.
  • Toon tenminste twee foto's een close-up van het knooppuntbord waarop het knooppuntnummer duidelijk te lezen is. En toon een foto waarin zowel het knooppunt als de omgeving te zien is. Vertel iets over de omgeving of over je reis.
.
Search for...
Geocaching.com Google Map
Google Maps
MapQuest
Bing Maps
Nearest Waymarks
Nearest Cycling Routes
Nearest Geocaches
Create a scavenger hunt using this waymark as the center point
Recent Visits/Logs:
There are no logs for this waymark yet.