Kadlcuv mlýn - Brno Líšen, Czech Republic
Kadlcuv mlýn v Mariánském údolí v Líšni / Kadlc mill in Marian Valley in Brno-Líšen
Location: Jihomoravský kraj, Czechia

[CS]
Kadlcuv mlýn se nachází na východním okraji katastrálního území brnenské mestské cásti Brno-Líšen. Údolím protéká potok Rícka, vytvárející zde meandry, na nemž se zde nachází 5 údolních nádrží. Kadlcuv mlýn nechal zbudovat na pocátku 30.let 18.století tehdejší majitel líšenského panství Jan Kryštof z Freienfelsu. K mlýnu patril rybník sloužící jako zásobárna vody a na chov pstruhu. Nájemcem byl mlynár Vrbický. Roku 1780 už mlýn patril Igáci Beránkovi a patrily k nemu pole i louky. Mlýn byl o jednom poschodí a mel tri svetnice a jednu komoru. V první tretine 19.století mlýn vlastnil Václav Parízek s manželkou Apolénou,se kterou mel 7 detí. V 60.letech 19.století na mlýne hospodaril Jan Nibar, mlynár z Jaromeric a po nem nekolik dalších let, až do roku 1870, vdova Viktorie. Antonín Kadlc kupoval údajne mlýn jako vyhorelý, opravil jej a uvedl do provozu.Krome mlynárského remesla provozoval i drobné obcerstvení pro výletníky z Brna. Za druhé svetové války byl mlýn (23.11.1941) uzavren. Po válce se s budovou mlýna nepocítalo, byl urcen k postupnému zchátrání a následné demolici.Objekt nebyl vyvlastnen,ale nesmel být udržován ani opravován. Po revoluci v roce 1989 se zapocalo s opravami a prestavbou. Byl zachovám základní ráz i pudorys objektu.
(Zdroj:Petra Kalábová - Vodní mlýny na Rícce)

[EN]
Marianske udoli is situated mostly on the Eastern border of the territory of the Brno City part called Brno-Lisen but it also spreads into the territories of Mokra-Horakov and Ochoz u Brna. The Ricka Stream goes through the valley creating meanders there and there are five reservoirs on it which were built from 1953 to 1967: Pod Hadkem, Pod Hornekem, U Kadlcova mlyna, Pod Hradkem and U Muchovy boudy. There are some more mills and holiday restaurants, Muchova bouda and Kadlcuv mlyn being the most popular of them. There are woods on the both sides of the valley. You can go through the whole valley on the bike or by car. In the communist period the name of the valley was changed into Gottwaldovo udoli and the facilities built there after World War 2 for this purpose were used for arranging "peace festivals" in the end of June every year and a lot of communist officials took part in them, many singers were performing there and various fair attractions were offered too.
Current Status: Still In Use

Current Use: penzion + restaurant