Mestská veža / City Tower - Trnava, Slovakia
33U E 691451 N 5361533
Nachádza na Trojicnom námestí a je dominantou mesta. Pochádza z roku 1574 a jej celková výška je 54 m. / Town Tower, high 54 m, it is situated on the Holy Trinity square and it dominates the city. The tower was built in 1574 in Renaissance style.
Location: Trnavský kraj, Slovakia

[SK]
Mestská veža v Trnave je jednou z najdôležitejších renesancných pamiatok mesta. Má štvorcový pôdorys v tvare masívneho hranola s ôsmimi nadzemnými podlažiami a celkovou výšku 57 metrov. Vyhliadková ochodza je vo výške asi 29 metrov. Nárožia a najvyššie podlažie sú zdobené diamantovým sgrafitom, na juhovýchodnej strane sú slnecné hodiny. Na výklenku nad vchodom je kruhový reliéf so symbolikou Krista.
Dejiny stavby zacínajú dna 28. júla 1574, ked sa meštan a murársky majster Jakub zaviazal pred richtárom Jurajom Schleglom, že vežu ktorú zacne stavat aj dokoncí. V rokoch 1666 a 1683 pri velkých požiaroch zostala veža bez strechy, avšak murivo sa zachovalo.
Na vrchole veže bol pôvodne mesiac s hviezdou. Tento symbol vystriedala socha Immaculaty niekedy medzi rokmi 1739-1742, tú však strhol víchor a na jej miesto sa 8.septembra 1791 dostala nová pozlátená medená socha v životnej velkosti. Jej zvláštnostou je, že má tvár s predu i zo zadu. Je to kvôli obave meštanov, že Panna Mária bude bdiet len nad tou stranou, ktorej bude otocená tvárou a tým ostatným sa otocí chrbtom. Neskôr, v roku 1997 boli v útrobách tejto sochy nájdené dokumenty z 30 rokov minulého storocia. Tieto boli následne vynaté a uložené v okresnom archíve.Nahradili ich aktuálnymi dokumentmi ako odkaz pre budúce generácie. Posledná rekonštrukcia fasády veže v r. 2004 jej vrátila pôvodný renesancný vzhlad.
V roku 1729 umiestnili na piate poschodie hodinový stroj z dielne Franza Langera odbíjajúci aj štvrthodiny. Tri sto kilogramové závažia visia na 30 metrov dlhom lane a spúštajú sa v priestore zaskleného hranola siahajúceho do tretieho poschodia. O hodinový stroj sa už niekolko generácií stará hodinársky rod Nemcekovcov. Napriek úctyhodnému veku má hodinový stroj odchýlku len 30 sekúnd za 24 hodín.
V 1818 bol vytvorený nový vchod do veže nad ktorých bolo sgrafito Krista s nápisom Nisi dominus custodierit civitatem, frustra vigilat, gui custodit eam (Ak pán nebude ochranovat mesto, darmo bude bdiet ten, kto ho ochranuje).
V rokoch 1938-1941 vežu rekonštruuje firma Pittel a Brausvetter pri ktorej boli sgrafitá prekryté omietkou a socha bola znovu pozlátená v dielni Petra Michaletza.
Ostatná rekonštrukcia prebehla v rokoch 1997-1998. Nachádza sa tu informacné stredisko a v útrobách veže je expozícia približujúca históriu mesta.

[EN]
The City Tower (in Slovak Mestská veža) is one of the most important historic monuments of Trnava, Slovakia.
The tower's construction began on 28 July 1574. In 1666 and 1683 the tower was affected by fire and since then it has remained without a roof.
The tower has a square ground plan in the shape of a solid prism with eight floors and is 57 metres high. The tower has a scenic gallery 29 metres above ground level. The corners and the highest floor are decorated with diamond sgraffito. On the south-west side is a sundial. In the alcove above the entrance is circular relief a symbol of Christ.
On the top of the tower was originally a moon with a star emblem. This symbol was replaced by a statue of the Virgin Mary sometimes between 1739–1742, but since that time it was toppled by windstorm and replaced by a life-size gilt copper statue.
In 1729 a clockwork mechanism from Franz Langer’s workshop was added to the fifth floor. The bobs weigh 300 kilograms and hang on a 30 metre rope.
In 1818 a new entrance into the tower was built above which was sgraffiti of Christ and the Latin lettering: Nisi dominus custodierit civitatem, frustra vigilat, gui custodit eam ("except the Lord keep the city, the watchman waketh but in vain", Psalm 127).
The tower was reconstructed in 1938–1941 by the Pittel and Brausvetter company. The sgraffiti were covered by plaster and the statue was re-gilded in the workshop of Peter Michaletz.
Last reconstruction took place in 1997 - 1998.

(Wikipedia)