TB 2319-21 Cihošt kostel
TrB procházející makovicí veže kostela v Cihošti
Location: Kraj Vysočina, Czechia

TrB je reprezentován stredem hrdla pod makovicí veže kostela v Cihošti nedaleko Ledce nad Sázavou.
Kostel Nanebevzetí Panny Marie v Cihošti
Jsou o nem první zmínky již z roku 1350 jako o farním kostele. Gotický jednolodní kostel s petiboce uzavreným presbytárem a sakristií na severní strane. Dva gotické profilované portály na severní a západní strane lodi. Z venku na jižní strane kostela cást režného klasového zdiva. Hlavní oltár je postaven na puvodní žulový oltár román­ského slohu. Hlavní oltár pseudogotický z roku 1888 od K. Litoborského z Cáslavi. Obraz na oltári – Panna Marie od V. Vysekala z Kutné Hory. Dva postranní pseudogotické oltáre sv. Václava a sv. Jana Nepomuckého pocházejí z kostela sv. Jana Krtitele v Dolních Kralovicích, Krížová cesta z roku 1890 od V. Vysekala. V roce 1945 byl kostel vymalován akademickým malírem R. Adámkem. Nástenné obrazy Kristus král a Ceské nebe. Kostel vlastní tri zvony. Nejstarší, zasvecený Svaté trojici, z roku 1544 (635 kg) na polední zvonení, zvon Márí Magdalé­na a umírácek, který v roce 1948 zakoupil farár Josef Toufar (1902–1950).
Kostel je neblaze proslaven akcí Státní bezpecnosti v roce 1949, tak zvaným „Cíhoštským zázrakem“. Pri této akci namírené proti církvi byl ve vezení umucen zdejší farár Josef Toufar.
V roce 1990 mu pred kostelem byl slavnostne odhalen pomník od akademického sochare R. Podrázského. V roce 1992 zde byla symbolicky uložena prst ze spolecného hrobu v Praze-Dáblicích.
Type: TB - trigonometricky bod polohoveho pole

Access restrictions: yes