24757 - Mook NL
Posted by: Groundspeak Premium Member Heideroosjes
N 51° 45.866 E 005° 54.447
31U E 700623 N 5738837
ANWB Paddenstoel aan de kruising Groesbeekseweg, Biesseltsebaan en twee naamloze zandpaden tussen Groesbeek en Mook.
Waymark Code: WME11H
Location: Limburg, Netherlands
Date Posted: 03/19/2012
Published By:Groundspeak Premium Member dreamhummie
Views: 16

Deze paddo bevindt zich in het uiterste noorden van de provincie Limburg, in het buurtschap Bisselt, behorende tot de gemeente Mook en Middelaar. Hij staat op de kruising van de Groesbeekseweg, de Biesseltsebaan en twee naamloze zandpaden in gezelschap van knooppunt 46 van het Fietsroutenetwerk Stadsregio Arnhem Nijmegen. Hij staat vlakbij Cafe het Zwaantje.

Over de gemeente Mook en Middelaar:
De gemeente Mook en Middelaar maakt deel uit van de Stadsregio Arnhem-Nijmegen. In het westen grenst de gemeente aan Noord-Brabant, in het noorden aan Gelderland. De gemeente Mook en Middelaar wordt wel de brug tussen Maas en heuvelland genoemd.

Resten van een villa in Plasmolen en van een brug over de Maas tussen Middelaar en Cuijk duiden op het Romeinse verleden. Op het landgoed Sint-Jansberg in Plasmolen bevinden zich in de bodem de resten van een Romeinse villa uit de 2e eeuw na Chr. In de jaren dertig verrichtte de Leidse archeoloog Braat een uitgebreid onderzoek naar de villaresten. Volgens informatie van de Rijksdienst voor het Oudheidkundig Bodemonderzoek (ROB) gaat het hier om de restanten van het grootste tot nu toe bekende Romeinse hoofdgebouw in Nederland. De afmetingen bedragen circa 85 x 24 meter. Deze overblijfselen zijn in 1978 aangewezen als wettelijk beschermd archeologisch rijksmonument. In 2001 heeft de gemeenteraad besloten de resten van de Romeinse villa te conserveren en te visualiseren. Door middel van een informatiebord en een staalconstructie wordt de omvang van deze Romeinse villa duidelijk gemaakt.

Aan de oever van de Maas nabij de Cuijksesteeg bevinden zich de resten van een Romeinse brug. Deze resten stammen uit de 4e eeuw na Christus. De brug had een lengte van 450 meter. De Romeinse brug is inmiddels door de Staatssecretaris aangewezen als beschermd archeologisch monument.

Mook is vooral bekend van de Slag op de Mookerheide op 14 april 1574, een veldslag tussen de Oranjes en de Spanjaarden tijdens de Tachtigjarige oorlog. In die tijd strekte de Mookerheide zich nog uit tot aan de stadswallen van Nijmegen. Een van de bekendste verhalen rond de Slag op de Mookerheide gaat over Kiste Trui. Die haar leven wijdde aan het zoeken van de schat van de gebroeders Nassau.

De Mookerschans en Heumense schans zijn verdedigingswerken op de Mookerheide vermoedelijk uit de 17e eeuw. Vanaf deze schansen had men een vrij uitzicht op het lager gelegen Maasdal met de noord-zuid route over land en water. De Mookerschans ligt in een gemengd naald- en loofbos in een glooiend stuwwallenlandschap, ontstaan in de voorlaatste ijstijd, ongeveer 160.000 jaar geleden. De historische Mookerheideschans (verdedigingswerk) is gerestaureerd en biedt een mooi uitzicht over het Maasdal. Het gebied ligt ten noordoosten van Mook en ten noorden van de Groesbeeksweg. Het gebied is eigendom van de gemeente Mook en Middelaar. In het gebied is wandelen mogelijk, daarnaast is het mogelijk om een plattegrond of kaart van het terrein te verkrijgen. De Heumense schans is een soortgelijk veldwerk en is eigendom van Natuurmonumenten.

De plaatsen tussen de Maas en de Duitse grens waren in bezit van grootgrondbezitters. Het hele gebied dat nu de provincie Limburg vormt bestond uit een groot aantal hertogdommen en 'heerlijkheden. Het puntje van Noord-Limburg was toen nog Pruisisch grondgebied. Mook lag in het hertogdom Kleef en Middelaar in het hertogdom Gelre. Tijdens de Franse bezetting werd op 23 oktober 1800 de gemeente Mook en Middelaar gevormd. Een oude grenssteen aan de Katerbosseweg herinnert aan de voormalige hertogdommen.

Middelaar behoorde bij het Overkwartier van Gelre of Spaans Opper-Gelre. Tijdens de Spaanse Successieoorlog werd het door Pruisische troepen bezet, en zo bleef het als deel van Pruisisch Opper-Gelre ongeveer een eeuw lang Duits (tot 1814).

Vanaf 1900 vestigden zich, in het voetspoor van de Amsterdamse kunstschilder Jacques van Mourik, vele tientallen kunstenaars voor korte en langere duur in de gemeente, met name in Plasmolen dat zich snel ontwikkelde tot een levendige kunstenaarskolonie.

In de Tweede Wereldoorlog heeft in de gemeente Mook en Middelaar een hevige strijd gewoed. In mei 1940 werden de invallers tegengehouden door de grote kazemattenlinie aan de Brabantse zijde van de Maas, waarbij Katwijk (a/d Maas) in brand raakte en de spoorbrug tussen Mook en Katwijk werd opgeblazen.

Ook in september 1944 lag Mook, Plasmolen en Middelaar in het frontgebied en het oorlogsgeweld heeft veel verwoestingen teweeggebracht. De inwoners van de gemeente Mook en Middelaar zochten tot de bevrijding hun toevlucht elders.


Mook 2,3 km.
Groesbeek 2,4 km.
Molenbeek 2,4 km.
Plasmolen 5,3 km.
Heilige Landstichting 7,5 km.
Berg en Dal 10,0 km.
Nijmegen 11,0 km.
Visit Instructions:

Upload samen met visit minimaal een (1) foto waarop de eigenaar van dit waymark kan zien dat je er geweest bent.
Dit kan eenvoudig met een foto van de omgeving waarop ook de ANWB paddenstoel staat afgebeeld.

Zet bij iedere foto altijd het ANWB Paddestoel nummer - Plaatsnaam in de 'Image Caption'.
De foto is en blijft hierdoor altijd herkenbaar aan dit unieke ANWB nummer en Plaatsnaam.


-

Upload with your visit at least one (1) photo on which the owner of this waymark can see that you have been there.
That is easy done by a photo of de surroundings on which also the ANWB Mushroom is present.

Write down with every photo the ANWB Mushroom number - City name in the 'Image Caption'.
The photo is and remains always identifiable by this unique ANWB number and City name.




Search for...
Geocaching.com Google Map
Google Maps
MapQuest
Bing Maps
Nearest Waymarks
Nearest ANWB Paddenstoelen
Nearest Geocaches
Create a scavenger hunt using this waymark as the center point
Recent Visits/Logs:
Date Logged Log User Rating  
TeamYakara visited 24757 - Mook NL 04/11/2019 TeamYakara visited it
eilers1 visited 24757 - Mook NL 05/30/2014 eilers1 visited it

View all visits/logs