kostel sv. Václava / church of St. Wenceslas, Pacov, Czech republic
33U E 500189 N 5480053
Baroque monastery church of St. Wenceslas from 1720, restored after a fire 1727 - 1732 by M. Wittwer / Barokní klášterní kostel sv. Václava z roku 1720, po požáru obnoven na puvodním pudorysu 1727-32 M. Wittwerem.
Location: Kraj Vysočina, Czechia

CZ: Barokní klášterní kostel sv. Václava byl postaven v roce 1720, za sedm let však vyhorel a znovu postaven na puvodním pudorysu byl v letech 1727-32 M. Wittwerem. Na stavbe kláštera se v roce 1739 podílel i Kilián Ignác Dienzenhofer. Po zrušení kláštera v roce 1785 prošel kostel nekolika úpravami, v roce 1898 byl upraven interiér a v roce 1936 vnejšek kostela. Od roku 1947 jej užívala církev Ceskoslovenská. Zatím poslední významnou opravou kostel prošel na pocátku 21. století. Prucelí kostela zdobí rada plastik z roku 1732, pocházející snad z dílny J. A. Quitainera – sv. Václav, sv. Terezie a sv. Jan od Kríže (patroni karmelitánu), Panna Maria, sv. Anna a sv. Jáchym. Nad vchodem je znak Zikmunda Jana Myslíka z Hiršova, který Pacov karmelitánum venoval.

CZ: Baroque monastery church of St. Wenceslas was built in 1720, after seven years, however, burned down and was rebuilt on the original plan in the years 1727-32 by M. Wittwer. On the construction of the monastery participated Kilian Ignac Dienzenhofer in 1739. Since 1947 it is used by the Czechoslovak Church. The facade is decorated with many sculptures from 1732, perhaps coming from the workshop of J.A. Quitainer - St. Vaclav, St. Theresa, St. John of the Cross (Carmelite patrons), Virgin Maria, St. Anne, and St. Joachim. Above the entrance is a CoA of Zikmund Myslík from Hiršov, who donated Pacov to Carmelites.

zdroj: Poche E.: Umelecké památky Cech (P-Š), Academia Praha 1980
Style: Baroque