Dolní Berkovice - Central Bohemia, Czech Republic
Dolní Berkovice Chateau
Location: Středočeský kraj, Czechia

[EN]
Dolní Berkovice is a village and municipality in Melník District in the Central Bohemian Region of the Czech Republic. You can find this
partly ruined chateau in center of village. Around the chateau is large park. The chateau was rebuilt from water fortress in 17 century.

[CZ]
Pravdepodobne na míste dnešního zámku stávalo v dávné minulosti drevenými hradbami opevnené hradište, pozdeji promenené na bytelnou tvrz obklopenou valem s vodním príkopem.

Jeden z majitelu zdejšího panství Zikmund Belvic z Nostvic prestavel kol r. l606 vodní tvrz na pozdne renesancní zámek. Josef z Libkovic nechal r. 1853 dle plánu renomovaných vídenských architektu Stocha a Ferstela ( mj.autoru vídenské Opery) prestavet zámek, pri cemž renesancní charakter stavby byl zachován, avšak fasáda, rímsy a okna a ukoncení rohových veží, které evokují bývalou tvrz, byly vytvarovány v tehdy módním novogotickém stylu. Rozsáhlé podzemní sklepení a celé prízemí se vzácnou hrebínkovou gotickou klenbou zustaly zachovány, tím i celý ctvercový pudorys zámku s uzavreným nádvorím. Kolem zámeckých a hospodárských budov se rozkládá asi 5 ha veliký park, který vedle významné dendrologické hodnoty má i hodnotu krajinárskou, podle nekterých indicií se na jeho tvárnosti v 19. stol. podílel i Václav Skalník, pozdejší hlavní zahradník a na sklonku života starosta Mariánských Lázní.

Lobkovicové si na pocátku 20. stol. pro své pohodlí vedle zámku postavili nádhernou dvoupatrovou vilu, kde poté prebývali a zámek pak jim sloužil jen k representaci a v dobe honu a podobných akcí.

V letech 1938-1960 zámek sloužil jako Meštanská, resp. Základní škola, poté jako skladište léciv a po celou dobu zde bylo nekolik obcanských bytu.

Po roce 1989 byl v restituci vrácen príslušníkum dolnoberkovické vetve Lobkovicu-Thurn-Taxisum
Accessibility: No access - dangerous