Sint-Walburgakerk, Veurne, België
31U E 476271 N 5658027
De vroeg-gotische Sint-Walburgakerk had eertijds een kapittel met dertig kanunniken. Deze kerk is in de kuststreek een uniek voorbeeld van een groots opgevat gotisch bedehuis. Ze is beschermd sinds 1938.
Location: West-Vlaanderen, Belgium

Het bakstenen koor van eind 13e en begin 14e eeuw, met kooromgang, brandde in 1353 uit en werd hersteld. De dubbele steunbogen dateren uit die periode. De rest van de gotische kerk werd nooit voltooid. Eind 14e eeuw werd de westertoren aangezet, maar ook deze bleef onafgewerkt.
Later werd deze aanzet omgebouwd tot kruitmagazijn en uiteindelijk tot stadswaterbak ca. 1720. Ook deze torenruïne, met spitsbogige omlijsting van het portaal, is sinds 1939 beschermd. De kleine kapittelzaal van 1529 is nu sacristie. Van de doortastende restauratiewerken in 1865-1874 had architect P. Croquison uit Kortrijk de leiding. De dwarsbeuk en het zeer korte schip werden in 1901-1904 naar een ontwerp van architect A. Van Assche uit Gent gebouwd.
Het indrukwekkende koor wordt gedragen door Dorische zuilen met zandstenen triforium, in zijn geheel een voorbeeld van zuivere baksteenarchitectuur. Het hoofdaltaar is samengesteld uit 17e-18e eeuwse delen.
Het koorgestoelte van 1596 maakte Otmaar van Ommen uit Antwerpen. Het werd in 1614 en 1629 uitgebreid met nieuwe zitplaatsen.
De preekstoel van 1727 is van Hendrik Pullincx de Oude uit Brugge.
Op het barokke doksaal van 1743-1745, door Louis Vandevoorde uit Veurne, staat een orgel van 1743-1745 van Jean Godefroid Gobert en Joseph Bouquet uit Rijsel. Het werd in 1785 uitgebreid met het orgelpositief door Jean-Joseph van der Haeghen, hersteld na de Franse Revolutie en gerestaureerd door de gebroeders Loncke uit Esen in 1966-1967.
Het hoofdaltaar is samengesteld uit 17e en 18e eeuwse delen.
Aan weerszijden van de communiebank zijn prachtig gebeeldhouwde barokdeuren van 1751 van Christiaan Titeca uit Ieper, die toegang verlenen tot de kooromgang met vijf kapellen.
Er staan talrijke beelden, waaronder de 17e eeuwse Sint-Walburga en haar broers Sint-Willebald en Sint-Wunebald bij hun neogotische reliekkast. Voorts Christus op de koude steen, uit de 18e eeuw.
Het schilderijenbezit is 17e-20e eeuws. Er hangen enkele triptieken, waaronder het drieluik van "De Geboorte met schenkers", (1602), door Karel Denys.

St.-Walburga's Church : said to have been erected in the 9th century. Rebuilt in the 13th century and the 14th century. Transept finished in 1907. Early gothic choir with apse and chapels. Gothic west-tower started in the early 14th century, but unfinished. Choir stalls (1596) in Flemish Renaissance, by O. Van Ommen, Pulpit (1728) by H. Pulinckx.
Type of Church: Church

Status of Building: Actively in use for worship