No. 914, Hrad - Dívcí hrady, CZ
33U E 621825 N 5414943
Na turistické známce je vyobrazena zrícenina Dívcí hrady. /// Tourist stamp shows the ruin of castle Dívcí hrady.
Location: Jihomoravský kraj, Czechia

CZ:

• Zrícenina gotického hradu Dívcí hrady, zvaného také Devicky, se nachází necelý kilometr od obce Pavlov v oblasti Pálavy. Je dominantou masívu Devín – nejvyššího vrcholu Pavlovských kopcu.

• Prístup je po cervené turistické znacce z Dolních Vestonic nebo po zelené turistické znacce z Pavlova.

• První zmínka o hradu Dewiczky pochází z roku 1222. Puvodne byla stavba pravdepodobne drevená. Ve 14 století získali hrad lénem od Jana Lucemburského Lichtenštejnové, kterí jej prestaveli. V roce 1529 došlo k posílení opevnení, pozdeji byla pristavena také renesancní bašta.

• Behem tricetileté války obsadili hrad švédské vojska. V roce 1645, po bitve u Jankova, švédové hrad vyplenili a vypálili. Poté byly provedeny nejnutnejší opravy a hrad sloužil do požáru roku 1744 jako strážní pevnustka. Ke konecnému opuštení došlo na pocátku 19 století.

• V soucasnosti zde naleznete obvodové zdi a renesancní baštu se strílnami.

• Pred hradem stojí tri skalní útesy. Jsou to podle povesti zkamenelé dívky. Odtud pochází i název hradu. V jedné z povestí to byla tatarská princezna a její družky, v jiné tri dcery pána hradu Arnulfa, které chtel zneuctít dábelský Trabaccio, v jiné opet tri neposlušné zámecké dcery zakleté svojí matkou. Za tichých nocí se prý od techto kamenu ozývá tichý nárek..

• EN:

• Devicky Castle (also called Dívcí hrady), whose ruins dominate a distinct hill in the Pálava Protected Landscape Area form a dominant feature in the landscape – the outline of the hill with the castle are already visible from Brno.

• The green marked path from Pavlov leads to ruin of castle. The access is also possible from Dolní Vestonice along the red sign.

• The history of this gothic castle dates back to the 13th century. Castle was rebuilt in 14. century by Lichtenštejn. In 1529 the castle was fortified and later there was built renaissance bastion.

• Devicky castle was plundered and burnded by Swede army during Thirty Years´ War (in 1645).

• Today man can see here perimeter walls and renaissance bastion.