Mestská zvonice Vimperk /// Bell Tower Vimperk
Pozdne gotická zvonice v centru mesta Vimperk /// Gothic Bell Tower in centre of Vimperk
Location: Jihočeský kraj, Czechia

CZ:

• Mestská zvonice byla postavena kolem roku 1500 v pozdne gotickém slohu. Dodnes jsou prvky pozdní gotiky patrné v prízemní cásti veže.

• Nekolikrát se dockala prestavby a nekolikrát také vyhorela. Poslední úprava probehla v roce 1909, a to po velkém a nicivém požáru z roku 1904, který zachvátil celé námestí.

• Zvon zavešený ve zvonici se jménem Maria Hilf byl ulit v roce 1419. Jde o jeden z nejstarších zvonu v Ceské republice. V roce 2010 se dockal tento pul tunový velikán opravy a namísto elektrického mechanismu ho opet rozhoupávají zvoníci.

• Puvodne byly ve zvonici zvony ctyri, ale behem války byly tri z nich pretaveny na kanony.

• Prístup do zvonice je možný po dohode v turistickém informacním stredisku ci volne behem Dnu evropského dedictví.

• EN:

• Bell tower was build around 1500 in Late Ghotic style. Till now man can see elements of this style.

• The belfry was reconstructed in 1866, after a fire in 1861 destroyed the roof, the dome and a major part of the Baroque decoration. The last remains of Baroque paintings on the front, probably of immense value, were removed in a 1909-adaptation.

• In the bell tower there is one of the oldest bell in the Czech Republic – Maria Hilf. It was made in 1419 and its weight is around 500 kg. It was repaired in 2010.

• You can enter into the bell tower after agreement in Touristy information centre.

Address of Tower: