Heirbrugmolen - Lokeren
Corn mill - Heirbrugmolen - Lokeren - Belgium.
Location: Oost-Vlaanderen, Belgium

[NL] Ruim een eeuw geleden was Lokeren bezaaid met minstens 47 molens. Van dit rijke molenbezit resteert nog één exemplaar: de Heirbrugmolen. Hij werd gebouwd in 1852 ter vervanging van een staakmolen. Deze korenmolen werd in 1873 uitgerust met een stoommachine. Naast de molen verrees een hoge schouw. In 1940 werd de molen gedeeltelijk ontmanteld. De kap en het gevlucht werden toen verwijderd, alsook de bovennas en het kruiwerk. Vanaf toen heeft men dan de molen verhuurd als een gelegenheids-verblijfplaats.
Sinds de jaren 1970 bestond het verlangen om de romp tot volledige windmolen te restaureren. Een eerste stap was de bescherming als monument en als dorpsgezicht in 1979. Een tweede stap was de aankoop door de stad Lokeren, gevolgd door een maalvaardige restauratie in 2001-2002. In 2002 werd de molen opnieuw in gebruik genomen.
Open elke tweede en vierde zondag van de maand van 13:00 tot 17:00

[EN] Over a century ago, Lokeren littered with at least 47 mills. From this rich mill proporty remains only one mill : Heirbrugmolen. It was built in 1852 to replace a post mill. This corn mill was equipped with a steam engine in 1873. Next to the mill a high chimney was build. In 1940 the mill was partially dismantled. The hood and fled were then removed. Since then it has been rented the mill as an occasional residence.

Since the 1970s there was a desire to complete the hul to a full restoration as a windmill. And the first step was to protect the mill as a monument and a village scene in 1979. A second step was the purchase by the city of Lokeren, followed by a skillful restoration in 2001-2002.
In 2002 the mill go back into use.
Open every second and fourth Sunday of the month from 1:00 p.m. to 5:00 p.m.