Holíc, Slovakia
The only well-preserved stone mill from the 19th inthe Slovak Republic
Location: Trnavský kraj, Slovakia

Veterný mlyn v Holíci je jediným zachovaným mlynom svojho druhu na Slovensku. Ide o typ holandského murovaného veterného mlyna postaveného v osemdesiatych rokoch 19. storocia. Kamenná trojpodlažná budova kruhového pôdorysu má tvar valca pôvodne s otácavou kupolovitou strieškou s dreveným veterným vertikálnym kolesom. Strieška sa podla potreby automaticky natácala v smere vetra. Do budovy mlyna sa vstupovalo na prízemí, kde bol aj byt mlynára. Na dalších podlažiach bola mlynica s charakteristickými malými okienkami na osvetlenie priestoru. Mlyn fungoval podobne ako vodné mlyny, miesto vodného kolesa ho pohánalo veterné koleso na spolocnom hriadeli s pálecným kolesom. Pálecné koleso otácalo ozubením pastorka na vretene a zároven aj mlecím horným kamenom. V mlyne sa prestalo mliet po prvej svetovej vojne. V roku 1926 bol mlyn zrušený, a otocná strecha nahradená tehlovou kupolou. Potom mlyn dlho chátral, až kým ho miestne polovnícke združenie po roku 1970 dalo zrekonštruovat.
Teraz slúži hlavne polovníckemu združeniu, v tesnej blízkosti mlyna je postavená strelnica na asfaltové holuby.
Purpose: Milling

Open to the public: no