Fort Tichá - CZ
Fort Tichá/ Tvrz Tichá
Location: Jihočeský kraj, Czechia

CZ: Zrícenina tvrze Tichá se nachází na brehu rybníka Hláska v areálu zemedelského družstva pri východním okraji vesnice Tichá jižne od Kaplice asi 4 kilometry od Dolního Dvorište. Jedinou zachovalou stavbou tvrze je vysoká dvoupatrová vež ctvercového pudorysu, z níž byl lámán kámen k dalším úcelum, jak o tom svedcí opracovaná nároží.
Poprvé se s Tichou setkáváme v roce 1360, kdy patrila Janovi a Benešovi z Velešína. Roku 1387 jí získali Rožmberkové, kterí ji dali spravovat purkrabími. Za Cápa z Radonic došlo v 15. století k obnove sešlé tvrze. Po konfiskaci v roce 1618 získává celé novohradské panství vcetne vsi Tiché s tvrzí Karel Bonaventura Buquoy. Po nekolika požárech byla nakonec roku 1789 premenena na pivovar, který fungoval necelých sto let.

EN:The ruins of the Tichá fortress can be found in the village of the same name about 5 km south-east of the small town Dolní Dvorište.
The fortress belonged to the castle town Velešín from 1360 and then (from 1387 till 1611) to the Rožmberk family . At the turn of the 18th century the fortress was burnt down several times. It was restored every time and in 1789 it was rebuilt into a brewery. The brewery was disestablished in the middle of the 19th century. Only 12 m high remainder of the square-shaped tower has been preserved up till present. The big gap above the ground is the original entrance to the keep.

Type: Ruin

Fee: None