Kostel sv. Václava / St. Wenceslas church - Chloumek, Královehradecký kraj, Czech Republic
33U E 560336 N 5574873
Farní kostel sv. Václava na Chloumku u Habriny / Parish Church of St. Wenceslas on Chloumek near Habrina
Location: Královéhradecký kraj, Czechia

[CZ]
Puvodne gotický kostelík ze 14. století byl pozdeji prestaven v renesancním slohu. Tato rekonstrukce byla provedena kolem roku 1580 nákladem Jana Bedricha z Hustiran. Soucasná podoba je daná prestavbou v roce 1702, což dokládá nápis "Leta panie 1702" vytesaný ve vrchní cásti portálu vstupních dverí kostela. V této dobe byl zbarokizován, pristaveny byly také operné pilíre. Ješte výše v omítce zdi je obraz patrona kostela, svatého Václava, s letopoctem 1974.
Steny kostela jsou hladké, z vnejší strany (na severu, západu a jihu) osazeny deseti náhrobníky. Patrí príslušníkum staroceské vladycké rodiny Rodovských z Rodova. Bohužel, desky jsou vytesány do pískovce, a zejména díky povetrnostním podmínkám jsou znacne poškozeny. Nekteré do té míry, že jsou dnes již necitelné, nekteré jen s nejvetšími obtížemi. Dva náhrobky jsou plastické s figurálním motivem. Tyto náhrobní desky byly do zdi po obou stranách hlavního vchodu vsazeny pri obnove kostela roku 1702. Jejich nápisy byly necitelné již roku 1826, když jejich soupis porizoval J.M. Král. Dva jsou dnes již zcela necitelné.
Kostel je jednolodní, obdélníkového pudorysu. Na severní strane lode je zakoncen trojboce uzavreným presbytárem s lichobežníkovou sakristií s valenou klenbou. V jižní cásti v míste vstupu byla pozdeji pristavena predsín. Kostel je zaklenut valenou klenbou se stýkajícími se výsecemi rámovanými plochým štukovým geometrickým ornamentem. Renezancní trojramenná kruchta, nesená arkádami na šesti toskánských sloupech a prízemních polosloupech, vybíhající hluboko do lodi, podklenutá krížovými hrebínkovými klenbami, s plným parapetem, clenenými ctvercovými výplnemi.
Na evangelijní strane kostela byl pri oprave roku 1702 zasazen náhrobek Fridricha Rodovského z Hustiran.
Ješte v roce 1840 stála na hrbitove drevená zvonice.

Historie:
Podle povesti o vzniku kostela na Chloumku je založení kostela spojeno s vpádem polského knížete Boleslava III. do Cech roku 1110. Nedaleko od námi sledované oblasti, poblíž dnešních Racic u rícky Trotiny, byla svedena bitva, pri níž mel být zranen neznámý zeman. Pred svými pronásledovateli se dal na útek, ale brzy mu došly síly. Když už nemohl dále, schoval se na vršku Chloumku do jezevcí nory. A to ho zachránilo. Jako výraz díku dal prý na tomto míste postavit drevenou kapli zasvecenou sv. Václavovi.
Kostel sv. Václava na Chloumku byl farním.
Roku 1411, konkrétne 25. dubna, jak vypovídají erekcní knihy pražského arcibiskuptví, zrídil vladyka Petr z Habriny v kostele sv. Václava kaplanství.
Pri rušení kostelu behem vlády Josefa II. mel být kostel zboren. Díky aktivite holohlavského dekana k tomu nedošlo.
V Pametní knize dekanátního kostela v Holohlavech se docítáme, že kostel sv. Václava na Chloumku byl pocátkem osmnáctého století filiálním kostelem dekanství v Holohlavech.
Roku 1752 byla z odkazu více než peti set zlatých vytvorena nadace Bukacka. Kostelu sv.Václava na Chloumku respektive kostelu sv. P. Marie na vrchu Habrine ve ctyrech rocních splátkách byla renta placena.
V dobe po vzniku naší republiky, respektive roku 1920, byl kostel zabrán nove založenou církví ceskoslovenskou. Ale již o tri roky pozdeji byl na základe nove vydaného zákona vrácen rímskokatolické církvi, v jejímž držení je dosud.

[EN]
Originally a Gothic church from the 14th century, was later rebuilt in Renaissance style. This reconstruction was made in 1580 cost John Frederic of Hustirany. The current version is given renovation in 1702, as evidenced by the inscription "Panie Leto 1702" carved on the top of the entrance portal of the church. At this time, zbarokizován, addition were also supporting pillars. Even earlier in the plaster wall is a picture of the patron saint of the church, St. Wenceslaus, with the year 1974th
The walls of the church are smooth from the outside (to the north, west and south), equipped with ten gravestones. These members of the old Bohemian regent Rodovských from the ancestral family. Unfortunately, the boards are carved into the sandstone, and particularly the weather conditions are considerably damaged. Some to the extent that they are now unreadable, some only with the greatest difficulty.
The church is a single, rectangular floor plan. On the north side of the ship is completed by a trilateral presbytery with trapezoidal vestry with a barrel vault. In the southern part of the entry point was later added a hallway. The church is arched barrel vault stýkajícími sectors are framed flat geometric stucco ornament. Renaissance choir-arm carried by arcades of six Tuscan columns on the ground and half-columns, running out into the deep boat, podklenutá hrebínkovými cross vaults with solid parapet, structured with square panels.
On the evangelical side of the church was repaired in 1702 a tombstone of Frederick Rodovský Hustirany.
Church Name: Kostel sv. Václava / Church of St. Wenceslas

Church In Use (even only just occassionally): yes