Znojmo - Czech Republic
Znojmo is a town and municipality situated in south Moravia.
Location: Jihomoravský kraj, Czechia

[CS]
Znojmo (nemecky Znaim) je mesto s rozšírenou pusobností v Jihomoravském kraji na levém brehu reky Dyje, 55 km jihozápadne od Brna a 75 km severozápadne od Vídne. Hranice Rakouska probíhá 8 km od mesta. V roce 2010 zde žilo témer 35 tisíc obyvatel. Je druhým nejvetším mestem Jihomoravského kraje a historickým centrem jihozápadní cásti Moravy.
Až do roku 2000 bylo Znojmo okresním mestem správního okresu Znojmo, který se nyní vztahuje pouze na oblast soudnictví. Za Rakouska-Uherska a za první Ceskoslovenské republiky bylo do roku 1928 také mesto statutární.

[EN]
Znojmo (German: Znaim) is a city in the South Moravian Region of the Czech Republic, near the border with Lower Austria, connected to Vienna by railway and road (80 minutes). The royal city of Znojmo was founded shortly before 1226 by King Ottokar I on the plains in front of Znojmo Castle. The city is situated on a rock outcropping on the steep left bank of the Dyje River.