Zavis of Falknstein - CZ
Pomník Záviše z Falkenštejna/ Monumnet of Zavis of Falknstejn
Location: Jihočeský kraj, Czechia

CZ:

Pomník Záviše z Falkenštejna

Záviš z Falkenštejna patril mezi nejvýznamnejší predstavitele krumlovské vetve rodu Vítkovcu. Po smrti Premysla Otakara II. se oženil s vdovou po nem Kunhutou. Zlikvidovalo ho však narcení z toho, že usiluje o trun – v roce 1290 byl proto pred Hlubokou popraven. Místo dnes pripomíná pomník.

Poprava

Záviš se stal aktivním odpurcem krále Premysla Otakara II. Po Premyslove smrti v roce 1278 na Moravském poli si vzal za ženu vdovu Kunhutu a mel velký výchovný vliv na budoucího krále Václava II. Následne byl však královými rádci narcen z toho, že chce usednout na královský trun. Václav II. Jej nechal zatknout a odsoudil ke ztráte hrdla. Jeho príbuzní však protestovali, a tak Záviš putoval s eskortou po hradech, které vlastnili jeho blízcí. Jim bylo dáno ultimátum – bud se vzdají, nebo Záviš zemre. Na Hluboké však Závišuv bratr Vítek z Krumlova odmítl kapitulaci, na louce pod hradem vyrostla šibenice a ni ní byla Závišovi z Falknštejna dne 24. srpna 1290 utata hlava.

Výstavba památníku

O výstavbu pomníku na tzv. Pokoutní loutce na pravém brehu Vltavy pod zámkem se nejvíce zasloužil majitel zdejšího panství kníže Adolf Josef Schwarzenberk (1832 – 1914), pro kterého nebyl problém darovat k tomuto úcelu potrebné množství financních prostredku. Navíc byl Adolf Josef znám jako náruživý milovník historie a velmi rozvážný clovek, který se napríklad v roce 1907 zasloužil o povýšení Hluboké nad Vltavou na mesto. Slavnostní odhalení Závišova pomníku se konalo v kvetnu roku 1895. Ve 30. letech 20. století, kdy se provádela úprava vltavského toku, byl pomník presunut o nekolik metru na místo, kde stojí dnes. Zkrášlujícího zásahu se dockal i okolní parcík.

Detail památníku

Památník je tvoren skupinou mohutných kamenu, z nichž ústrední má výšku témer 4 metry. Na nem je také v horní cásti zobrazen Závišuv erb, jímž je jako u všech Vítkovcu petilistá ruže, a pod ní lze císt jednoduchý nápis: „Záviš z Falknštejna † XXIV srpna MCCXC.“

EN:

Zavis of Falkenstein

Zavis of Falkenstein, the rival member of the Vitkovec family in Bohemia was executed on the former „Punishment Meadow“ in 1290.
The monumentwas erected by Prince Adolf Josef of Schwarcenberg dates from 1895.

Monument Detail

The memorial consists of a group of massive stone, from which the panel has a height of nearly 4 meters. On the monument is inscription: „Záviš z Falknštejna † XXIV srpna MCCXC.“ The upper part is located Záviš Crest.

Location: Park at the river Vltava