70412/001 - Tull en 't Waal
31U E 648221 N 5760549
Hoek fietspad richting Lange Uitweg en Lekdijk. Vlakbij Fort 'Werk aan de Korte Uitweg' (Nieuwe Hollandse Waterlinie) Zie ook Waymark WM9CCM (ANWB Paddestoel, 70411/001 - Tull en 't Waal - NL). Ook vlakbij 'Fort Honswijk' (niet te bezoeken)
Location: Utrecht, Netherlands

Hieronder meer info over 'Fort Honswijk':

Fort Honswijk werd tussen 1841 en 1848 gebouwd. Het bestond uit een gebastioneerd aardwerk met torenfort, ook wel Fort Willem II genoemd, naar aanleiding van het bezoek van de vorst in 1843.

Het was het eerste en grootste torenfort in de Nieuwe Hollandse Waterlinie. De vrijstaande bomvrije toren had een kelder en drie verdiepingen met kantelen bovenop, was omgeven door een gracht en had een ophaalbrug. Fort Honswijk diende samen met het aan de overzijde gelegen Fort Everdingen ter afsluiting van het Lekacces: de rivier met de uiterwaarden, de Lekdijk en de binnendijkse stroomruggen. Ook verdedigde het de daarvoor gelegen inundatiehoofdinlaatsluis.
Tussen 1879 en 1888 werd het fort ingrijpend verbeterd; de bovenste verdieping van de bomvrije toren werd afgebroken en om de toren werd er aan de oostzijde een contrescarpgalerij gebouwd. Dit gebouw was voorzien van schietgaten en raamopeningen en was aan de buitenzijde voorzien van zware gronddekking. Ook werd een bomvrije poort (1880), een magazijn, een kazemat (1883) en vier remises in de bastions gebouwd. Op dit moment is Fort Honswijk nog in gebruik bij het Ministerie van Defensie voor de Explosieven opruimingscommando van de Koninklijke Luchtmacht. In 2009 zal Honswijk echter overgedragen worden aan het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en zal het fort een meer groene en recreatieve functie krijgen.

Karakteristiek: Dit fort is gebouwd als een gebastioneerd aardwerk met vrijstaande bomvrije toren. Het fort diende ter afsluiting van de rivier de Lek met de uiterwaarden, de Noorder Lekdijk met een niet inundeerbare terreinstrook en de hoofdinlaatsluis gelegen binnen het fort. In 1879 werd het fort ingrijpend veranderd, een verdieping van de bomvrije toren werd afgebroken en om de toren werd er aan de oostzijde en contrescarpgalerij gebouwd. Ook werd er nog een bomvrije poort, een kazemat bij gebouwd en diverse barakken. De rustige ligging van dit fort heeft er toe geleid dat de ijsvogel er is gaan broeden.

Schalkwijk 3,2 km.
Tull en 't Waal 4,3 km.