Kostel Sv. Vavrince - Czecjia
33U E 502368 N 5599757
Small church of St. Lawrence (Kostel Sv. Vavrince, built in Gothic-style, is the most notable historic building of the small village Brezina nad Jizerou near town Mnichovo Hradište (Central Bohemia region).
Location: Středočeský kraj, Czechia

Ves i kostelík leží na skalním ostrohu na levém brehu Jizery na západní hranici Ceského Ráje.
Tento gotický jednolodní kostel pochází z prelomu 13. a 14. století. Dominantním prvkem je mohutná vež ctvercového pudorysu s délkou strany témer 9 m. Prostor v prvním patre veže mohl puvodne sloužit jako panská tribuna. V 17. století prevzala tuto úlohu nove zbudovaná orator nad zákristií. Horní tretina veže je tvoreno roubeným dreveným skeletem pobitým prkny. Strecha jednolodního kostelíku je stanová, vybíhající v osmiboký hrot. Krytina strechy celého kostelíku je šindelová.
Lod kostelíku je dlouhá 9 m a široká 7 m. Strop kostela je rovný, drevený, clenený lištami do úhloprícného kríže. Presbytár je o neco nižší a užší (navazuje na lod v délce 4 metry a šírce témer 5 metru). Okna jsou v západní a severní zdi veže a po dvou v lodi. Na jižní strane je 1 okno v presbytári. Pozdejší prestavba (pravdepodobne v 17. století) vtiskla puvodne gotickému kostelu nekteré pozdne renesancní prvky. Vnitrní malby pocházejí z posledních úprav na prelomu 19. a 20. století. Hlavní oltár je rokokový; bocní oltáre jsou z dílny bratrí Bušku ze sychrovského panství.

Pred kostelem je roubená, omítnutá barokní fara s mansardovou strechou z 2. poloviny 18. století. Na omítce nad okny vstupního prucelí je malovaný pás s výjevy s vesnického života a postavou sv. Václava. Budova fary patrí k cenným památkám lidové architektury na Mnichovohradištsku.

Logování návštevy doložte fotkou kostela nebo fary s vaší personou nebo gpskou.
Church Name: Kostel Sv. Vavřince