TB 3524-32 Zámek, Tovacov, CZ
33U E 666145 N 5477800
Trigonometrický bod se nachází ve stredu makovice veže tovacovského zámku. / The geodetical point is located in the center of the steeple on tower of Tovacov Castle.
Location: Olomoucký kraj, Czechia

CZ

Tento trigonometricky bod prochazi stredem makovice umistene na spicce hlavni veže zámku v Tovacove. Ve stredu makovice ve smeru vodorovnem je nadmorska vyska 288.22 m n.m.
Když se blížíme k Tovacovu, již z daleka nás vítá 96 m vysoká vež zdejšího zámku, který je hlavní dominantou mesta. Byla dokoncena v roce 1492 a pro svoji výšku a štíhlý tvar je nazývána "Spanilá". Zámek Tovacov byl založen ve druhé polovine 11. století jako útocište lovcu, pozdeji se menil na chránenou vodní tvrz. Nejvetšího rozkvetu dosáhl zámek v prubehu 15. století, kdy mel celé panství v držení pan Ctibor Tovacovský z Cimburka.

EN

The geodetical point is presented by the top in the center of the steeple's finial of the main tower of Tovacov Castle.
The Tovacov Chateau, graced by its characteristic 96 metre-high "Gracious Tower", is one of the most prominent architectural complexes to be found in this country. Legend has it that it was founded in the second half of the 11th century as a shelter for hunters and was later adapted as a well-protected fortress surrounded by water. Under the last lords of Cimburk, adaptation work commenced to turn the castle into a Renaissance chateau.
Type: TB - trigonometricky bod polohoveho pole

Access restrictions: yes