Lázne Bohdanec, Czech Republic
33U E 548674 N 5547274
Renneissance Town Hall in picturesque, quickly growing spa town in the Labe river lowland near Pardubice.
Location: Pardubický kraj, Czechia

CZ
Budova radnice vznikla v roce 1530 prestavbou trí domu na námestí, renesancní podobu získala dostavením podloubí a vežicky se zvonkem. V roce 1772 byla renesancní podoba potlacena barokními prvky - pribyl jeden oblouk podloubí a prucelí zakoncené atikou. U sloupu podloubí byly kdysi umísteny nástroje pro mucení - trdlice, kláda a pranýr. Na radnicním dvore stávalo vezení, nazývané šupna. Od dob Josefa II. je po levé strane pri vstupu do radnice zapušten vídenský loket, který mel kupujícím na trhu zajistit správnou míru. V sále patra se soustredoval spolecenský život mestecka, bylo tu divadelní jevište, porádaly se tu tanecní zábavy. K poslední zásadní rekonstrukci došlo v letech 1969 až 1973, novou fasádu radnice dostala v roce 1999.
EN
The Town Hall was builded in 1530 during town centre redevelopement. After fire in 1772 was its pure renneisance appearance suppressed by adding baroque elements. At the columns in arcade were at these times fixed some torturals. On the town hall yard was the prison. in 18th century was on the wall of the town hall fixed measurement standard represented by the iron stick (so called Vienna-yard) as in front of the town hall were frequently organized markets. In the town hall was also small theater stage. During 20th century was town hall renovated in 1999.
Name: Radnice v Lazních Bohdaneč (Town Hall in Lazne Bohdanec)

Masarykovo náměstí 1