Zricenina Selmberk / castle ruins Selmberk with a watch tower
Zricenina Selmberk u Mlade Vozice / Castle ruins Selmberk with a watch tower near Mlada Vozice
Location: Jihočeský kraj, Czechia

Šelmberk je zrícenina hradu, která se nalézá v katastru obce Belec, zhruba 2 km severovýchodne od Mladé Vožice, na skalním ostrohu nad údolím rícky Blanice. Je jedním z predstavitelu hradu bergfritového typu.

Šelmberk byl založen pravdepodobne pocátkem 14. století. Tento údaj je odvozen z první zmínky o Šelmbercích, která je datována do roku 1318. O jeho roli v husitských válkách není nic známo, i pres relativní blízkost Tábora. V první polovine 16. století byl hrad renesacne upraven a rozšíren. Od druhé poloviny 16. století, kdy byl hrad priclenen k mladovožickému panství a ztratil význam správního centra, zacal postupne chátrat. Po roce 1629 byl hrad opušten a postupne se zmenil ve zríceninu. Roku 1783 se vež dockala stavební úpravy, zmenila se na rozhlednu a nejbližší okolí bylo parkove upraveno.

Od roku 1940 je hrad v majetku mesta Mladá Vožice.

Do dnešních dob se dochovala predevším 26 m vysoká válcová vež, sloužící jako rozhledna. Dále zbytky prevážne renesancních palácu. V soucasné dobe probíhají na hrade udržovací práce, ale areál je volne prístupný.

EN

Castle Šelmberk is situated approximately 2 km north-east of Mladá Vožice. The castle was established by the Buzic family in the 14th century and had a number of owners in the course of time.

A mighty, 26m high cylindrical tower with battlements remains of the medieval castle. The castle was rebuilt in the Renaissance style and expanded in the 16 th century. During the 17th century it became dilapidated and fell into disrepair. The ruins were renovated in the late 18th century when the castle tower was modified to serve as a watch tower and has been used for these purposes ever since.
Accessibility: Full access

Condition: Partly ruined