Castle Bítov, Czech Republic
33U E 551269 N 5421442
[ENG] Castle Bítov is located in the village Bítov near Vranov dam. [CZ] Zámek Bítov se nachází poblíž vesnice Bítov u Vranovské prehrady
Location: Jihomoravský kraj, Czechia

[ENG]
Bítov is one of the oldest castles in our country. The castle was built at the time of the joining of the Moravian and the Czech lands. The first written references to the castle date back from 1061 - 1067. Until the turn of the 13th century, the castle belonged to the Lords and the castle was the centre of the administration of castles. In the region it also played an important part in the line of defence of the South Moravian borders.
The original castle was built of wood and covered the whole area of the promontory surrounded on three sides by the Želetavka river. The oldest well-preserved stone building is the residential tower, probably originating from the 3rd decade of the 13th century. The castle and its original buildings were, at the turn of the 14th century, rebuilt into a massive castle palace during the reconstruction which marked the passage of the Renaissance to Baroque. The first half of the 19th century became the last remarkable phase of the reconstruction, when the whole grounds, then under the ownership of the Earls of Daun, took on a new Gothic appearance.
Georg Haas, Baron of Hasenfeld, was the last owner until 1945. He was also the co-owner of the first Czech factory for the manufacture of china at Horní Slavkov near Karlovy Vary. It was he who changed the castle into a private zoo featuring a famous collection of stuffed animals including a collection of stuffed dods. In 1979 a complete reconstruction of the castle had begun. The endangered castle buildings have been secured and stabilized. New services built include an ecological and a biological sewage treatment plant. Alongside the reconstructions, the restoration of the famous illusion paintings has been carried out. Old furniture and facilities are being renewed and the zoological collection preserved.

[CZ]
Bítov je jedním z nejstarších a nejromantictejších hradu naší zeme (první písemná zmínka k letum 1061, 1067). Jedinecné je již jeho umístení v krajine: leží na ostrohu obtékaném ze trí stran rekou Želetavkou, nedaleko jejího soutoku s Dyjí, v malebném kanonu tzv. Moravského Švýcarska. Dnes se zrcadlí ve vodách Vranovské prehrady (zbudované k r. 1935), které zatopily obec Bítov v podhradí a které násobí jeho preludné kouzlo.
Puvodne drevený hrad (zbudovaný na míste nejkdejšího sídlištního hradiska) byl jako zemepanský hrad, strežící jižní hranici zeme, nahrazen brzo hradem kamenným. Z pocátku 13. století se dochovala západní britová vež. Bítov, který býval centrem jednoho z šesti moravských kraju, se po vymrení Premyslovcu dostává (1307) na víc než dve ste let do rukou nezkrotných Lichtemburku. Za nich vzniká jádro dnešní hradní kaple Nanebevzetí Panny Marie (1334) a v základe i dnešní hradní palác, obe vstupní veže, štítová zed i jižní krídlo. Na prelomu renesance a baroka dostává Bítov ve hmote již dnešní prevážne horizontální vzhled s jedinou vertikálou štíhlé strážní veže.
Mezi lety 1811 - 1863 byl již pustnoucí hrad za hrabat Františka a jeho syna Jindricha z Daunu konecne upraven do dnešní, prevažující novogotické podoby. Novogotický je zejména ráz palácových interiéru, urcovaný jedinecnou kolekcí romantických iluzivních maleb, které ve více než 20 místnostech revokují v plošne napodobovaném štuku, kameni a dreve ideální vzhled quasi-gotického rytírského sídla. Interiéry jsou doplneny sourodým novogotickým mobiliárem a velmi hodnotnou sbírkou obrazu tzv. druhé vlny nemeckých a rakouských romantiku ze zámku Rájce nad Svitavou (Schnorr z Carolsfeldu, Russ, Fendi, Camphausen).
Bizarní kouzlo Bítova dotvárí pocetné sbírky zoopreparátu - upomínka na sberatelskou cinnost posledního majitele, Jirího, barona Haase (+1945) a jeho slavnou bítovskou zoologickou zahradu, jednu z nejvetších soukromých ZOO na kontinente. Nejvyhledávanejší je kolekce padesáti vycpaných psu nejruznejších ras, nejvetší toho druhu na svete vubec.
Accessibility: Full access

Condition: Intact