Pajstun Castle Ruins - Borinka, Slovakia
33U E 654511 N 5349014
[EN]Pajstun is castle ruins on west Slovakia near Borinka village. [SK]Pajstun je zrucanina hradu na zapadnom Slovensku pri obci Borinka.
Location: Bratislavský kraj, Slovakia

[EN]
Pajstun castle was border castle with many others in Male Karpaty mountain range. Castle was built sometimes in 13th centurys -1273. Counts from Svaty Jur, Sereny, Salmovec, Palffy, Karoly - they were propietary of Pajstun castle. Castle burn-off in 18th century. There was repaied and used to year 1809. From year 1809 is in the ruin after Napoleons attack. Castle Buildings have been preserved in fragments around a central courtyard which is now covered with disintegrated masonry.

[SK]
Pajstunsky hrad patril do sustavy pohranicnych hradov, ktore v Malych Kapatoch preberali od 13. storocia funkciu ochrany severozapadnych hranic uhorskeho statu. Zaciatky kralovskeho hradu siahaju do 2. polovice 13. storocia. Dolozeny je v r. 1273. Najstarsi majitelia mali spolocne panstvo so Stupavou, kam sa neskor aj vratili. Od 14. storocia patril grofom zo Svateho Jura a Pezinka nepretrzite az do r. 1526, ked rod vymrel a majetky sa dostali do ruk Serenyovcov a neskor Salmovcov. V r. 1592 az 1863 patril Palffyovcom, neskor Karolyovcom. Hrad vyhorel v polovici 18. storocia, ciastocne ho opravili a nadalej pouzivali. Od 1809, ked ho demolovali napoleonske vojska, lezi v ruinach.

Stredoveky hrad, z ktoreho sa zachovali iba zvysky muriva, podstatne prestavali v období renesancie. Zo 16. storocia pochadza na svoj cas moderne renesancne opevnenie, ktore sa opieralo o mohutny rondel, na ktorom sa dali umiestnit dela. Opevnenie dokoncili v r. 1550, dalej ho zdokonalovali v priebehu 17. storocia Palffyovci, ktori ukoncili zakladnu prestavbu hradu a jeho rozsirenie uz v r. 1619. Este vacsie zmeny nastali pri stavebnych upravach v polovici 17. storocia, ked nanovo prestavali obytne budovy a vybudovali dalsie vonkajsie opevnenie.

Hradné budovy sa zachovali vo fragmentoch okolo ustredneho nadvoria, ktoreho plochu prekryva nasyp z poskodenych muriv. Najsuvislejsie je obvodove murivo palacov a opevneni vstavanych do masivu hradneho brala, so zachovanymi otvormi okien, arkierov, vstupov, v murive s odlahcovacimi oblukmi a stopami po klenbach. Najposobivejsie su krakorce niekdajsej pavlace nad vstupom s neskororenesancnou vyzdobou v podobe maskaronov z r. 1619, ktore svojou roznorodostou dokumentuju naroky stavitela na architekturu a jej umelecke stvarnenie.

Zdroj/Source: internet
Accessibility: Full access