Kerk van de Hervormde gemeente Wilnis - Wilnis -NL
31U E 630221 N 5784539
mooi en uitgebreid infobord van de ANWB, in de beschrijving hieronder staan de dingen net wat uitgebreider
Location: Utrecht, Netherlands

(visit link)
De oudste vermelding van een kerk dateert uit 1275. Het oudst bekende kerkgebouw dateert uit de 16e eeuw, mogelijk uit 1563. Rond 1586 ging de kerk over in protestantse handen.

In 1611 stortte de kerktoren in. Twee jaar later was deze weer herbouwd. Een eeuw later bleek de kerk echter in dermate bouwvallige staat te verkeren, dat deze werd afgebroken. In 1739 startte men met de bouw van een nieuwe kerk die in 1742 gereed kwam.

Ook de nieuwe kerk kwam in de problemen. Vanwege de bouwvallige staat verbood de burgemeester in augustus 1876 het houden van diensten. Op 16 augustus 1876 stortte de kerktoren inderdaad in, waarbij tevens het schip werd verwoest. Mogelijke oorzaak was het wegrotten van de houten funderingspalen: door de droogmaking van de polder Groot-Mijdrecht was de grondwaterstand namelijk gedaald, waardoor de houten palen droog kwamen te staan.

Voor de herbouw werd gekozen voor een andere locatie. Dit had deels te maken met de funderingsproblemen – men wilde de oude funderingen niet meer hergebruiken – maar ook met de eis van de overheid dat kerk en kerkhof gescheiden dienden te zijn.

In 1877 werd begonnen met de bouw van de huidige kerk. Het ontwerp van deze zaalkerk in de stijl van neorenaissance was van de Utrechtse architect Ferdinand Jacob Nieuwenhuis. Om kosten te besparen, werden stenen van de oude kerk hergebruikt voor de fundering en de steunmuur. Op 1 mei 1877 vond de aanbesteding plaats voor het bouwen van “eene kerk met toren”. Een aannemer tekende in voor nog geen 25.000 gulden. Op 12 december van dat jaar was het kerkgebouw gereed; de toren volgde in 1878.

extra info over de luidklok Ursula (visit link)
(visit link)
The oldest mention of a church dates back to 1275. The oldest known church building dates from the 16th century, possibly from 1563. Around 1586, the church passed into Protestant hands.

In 1611, the church tower collapsed. Two years later, it had been rebuilt. A century later, however, the church appeared to be in such a dilapidated state that it was demolished. In 1739, construction of a new church began, which was completed in 1742.

The new church also ran into problems. Because of its dilapidated state, the mayor forbade the holding of services in August 1876. Indeed, on 16 August 1876, the church tower collapsed, also destroying the nave. Possible cause was the rotting away of the wooden foundation piles: due to the reclamation of the Groot-Mijdrecht polder, the groundwater level had dropped, causing the wooden piles to dry out.

A different location was chosen for the rebuilding. This was partly due to foundation problems - people did not want to reuse the old foundations - but also to the government's requirement that church and churchyard should be separate.

Construction of the current church began in 1877. The design of this hall church in the Neo-Renaissance style was by Utrecht architect Ferdinand Jacob Nieuwenhuis. To save costs, stones from the old church were reused for the foundation and retaining wall. On 1 May 1877, the tender for the construction of "a church with tower" took place. A contractor signed up for less than 25,000 guilders. On 12 December of that year, the church building was completed; the tower followed in 1878.

Additional info on the Ursula bell (visit link)

Group that erected the marker: ANWB