Hervormde kerk - Wilnis - NL
Hervormde kerk met een turbulent verleden gezien de bouwkundige staat
Location: Utrecht, Netherlands

De Hervormde kerk is een kerkgebouw in het Nederlandse dorp Wilnis, provincie Utrecht. De kerk wordt gebruikt door de Hervormde gemeente Wilnis.

Geschiedenis
De oudste vermelding van een kerk dateert uit 1275. Het oudst bekende kerkgebouw dateert uit de 16e eeuw, mogelijk uit 1563. Rond 1586 ging de kerk over in protestantse handen.

In 1611 stortte de kerktoren in. Twee jaar later was deze weer herbouwd. Een eeuw later bleek de kerk echter in dermate bouwvallige staat te verkeren, dat deze werd afgebroken. In 1739 startte men met de bouw van een nieuwe kerk die in 1742 gereed kwam.

Ook de nieuwe kerk kwam in de problemen. Vanwege de bouwvallige staat verbood de burgemeester in augustus 1876 het houden van diensten. Op 16 augustus 1876 stortte de kerktoren inderdaad in, waarbij tevens het schip werd verwoest. Mogelijke oorzaak was het wegrotten van de houten funderingspalen: door de droogmaking van de polder Groot-Mijdrecht was de grondwaterstand namelijk gedaald, waardoor de houten palen droog kwamen te staan.

Voor de herbouw werd gekozen voor een andere locatie. Dit had deels te maken met de funderingsproblemen – men wilde de oude funderingen niet meer hergebruiken – maar ook met de eis van de overheid dat kerk en kerkhof gescheiden dienden te zijn.

In 1877 werd begonnen met de bouw van de huidige kerk. Het ontwerp van deze zaalkerk in de stijl van neorenaissance was van de Utrechtse architect Ferdinand Jacob Nieuwenhuis. Om kosten te besparen, werden stenen van de oude kerk hergebruikt voor de fundering en de steunmuur. Op 1 mei 1877 vond de aanbesteding plaats voor het bouwen van “eene kerk met toren”. Een aannemer tekende in voor nog geen 25.000 gulden. Op 12 december van dat jaar was het kerkgebouw gereed; de toren volgde in 1878.

Naast de kerk staat de pastorie die in de jaren 1861-1862 is gebouwd.

Beschrijving
De zaalkerk heeft vijf traveeën. De rondboogvensters zijn van ijzer. In de achtergevel bevindt zich onder andere een rond venster.

De kerktoren kent vier geledingen. In de bovenste geleding bevindt zich een bronzen luidklok uit 1541. De toren wordt afgedekt door een achtzijdige spits met kleine dakkapellen. Onder de toren bevindt zich een waterkelder voor de opvang van regenwater. Dit water was bedoeld om in droge zomers de bewoners tegen een kleine vergoeding van water te voorzien.

De kerk heeft een consistorie van één bouwlaag.

Het orgel is rond 1760 gebouwd door J.J. Moreau. Oorspronkelijk stond dit orgel in de St. Lambertus in Kralingen. In 1926 is het orgel van een nieuw binnenwerk voorzien.
website (visit link)
website luidklok (visit link)

Hervormde kerk is a church building in the Dutch village of Wilnis, province of Utrecht. The church is used by the Hervormde congregation of Wilnis.

History
The oldest mention of a church dates from 1275. The oldest known church building dates from the 16th century, possibly from 1563. Around 1586, the church passed into Protestant hands.

In 1611, the church tower collapsed. Two years later, it had been rebuilt. A century later, however, the church appeared to be in such a dilapidated state that it was demolished. In 1739, construction of a new church began, which was completed in 1742.

The new church also ran into problems. Because of its dilapidated state, the mayor forbade the holding of services in August 1876. Indeed, on 16 August 1876, the church tower collapsed, also destroying the nave. Possible cause was the rotting away of the wooden foundation piles: due to the reclamation of the Groot-Mijdrecht polder, the groundwater level had actually dropped, causing the wooden piles to dry out,

The new church also ran into trouble. Because of its dilapidated state, the mayor banned the holding of services in August 1876. On 16 August 1876, the church tower indeed collapsed, also destroying the nave. Possible cause was the rotting away of the wooden foundation piles: due to the reclamation of the Groot-Mijdrecht polder, the groundwater level had dropped, causing the wooden piles to dry out.

A different location was chosen for the rebuilding. This was partly due to foundation problems - people did not want to reuse the old foundations - but also to the government's requirement that church and churchyard should be separate.

Construction of the current church began in 1877. The design of this hall church in the Neo-Renaissance style was by Utrecht architect Ferdinand Jacob Nieuwenhuis. To save costs, stones from the old church were reused for the foundation and retaining wall. On 1 May 1877, the tender for the construction of "a church with tower" took place. A contractor signed up for less than 25,000 guilders. On 12 December that year, the church building was completed; the tower followed in 1878.

Next to the church is the presbytery that was built in the years 1861-1

Next to the church is the rectory built in the years 1861-1862.

Description
The hall church has five bays. The round-arched windows are of iron. The rear facade includes a round window.

The church tower has four bays. The upper section houses a bronze bell from 1541. The tower is covered by an octagonal spire with small dormers. Under the tower is a water cellar for collecting rainwater. This water was intended to supply residents with water in dry summers for a small fee.

The church has a single-storey consistory.

The organ was built around 1760 by J.J. Moreau. Originally, this organ was in St Lambert's in Kralingen. In 1926, the organ was fitted with a new interior.
website ringing bell (visit link)