Ponte do Burgo - Culleredo, A Coruña, España
Ponte medieval sobre o río Mero // Medieval bridge over Mero river
Location: Galicia, Spain

[GAL] “Un dos monumentos máis representativos do concello é a Ponte do Burgo, representada ata no seu escudo. A ponte que temos hoxe é de época medieval, en concreto poderíase vencellar na Baixa Idade Media. Como é lóxico nun ben tan antigo e tan utilizado como é o caso dunha ponte, sufriu varias restauracións. A última no ano 1992, a cargo da Escola Obradoiro “Ponte do Burgo”.

Un total de 11 arcos de medio punto con doelas de cantaría, algúns deles da ponte orixinal e outros reconstruidos. Os orixinais están situados no centro e na marxe da Barcala. Aínda que a lonxitude da ponte puido ser superior. Erixida en granito, a día de hoxe é únicamente peonil. Na unión da ponte con Cambre aínda se conservan restos do pavimento orixinal que se deixaron á luz durante a restauración.

Na marxe cullerdense pódese apreciar un sillar con escudos, reproducción dos orixinais gardados na veciña igrexa de Santiago do Burgo. Correspóndese con escudos das familias nobres Andrade e Moscoso, que data de fins do século XIV, e representa un relieve conmemorativo da construción da ponte ou da reconstrucción da mesma, patrocinado por Fernán Pérez de Andrade.

Se esta ponte puidese falar, relataríanos as historias dos centos de anos dos que foi testemuña e ata protagonista, sendo unha das historias máis interesantes a da súa destrucción durante a Guerra de Independencia no século XIX. En xaneiro do ano 1809 os británicos, comandados por Sir John Moore, emprendían a retirada cara as illas fuxindo do exército francés. A misión era chegar ata a cidade da Coruña, de onde partirían os navíos de retorno. Moore deu orde de voar a ponte para gañar algo de tempo aos franceses, xa que este era o paso para cruzar a ría máis próximo á cidade. A pesar de este feito, as tropas francesas comandadas polo mariscal Soult conseguiron avanzar e produciuse días máis tarde a coñecida Batalla de Elviña, na que o comandante británico quedaría ferido de morte. Os dous bandos consiguiron o seu propósito, os ingleses embarcar cara a súa casa e os franceses tomar a cidade.

Camiñar por ela é facelo pola Historia, dende Templarios a xenerais británicos, pasando por piratas ou mercaderes, fixeron desta ponte un símbolo do pasado cullerdense, coruñés e galego.”

(Fonte)

[EN] “One of the most representative monuments of the municipality is the Ponte do Burgo, even represented on its coat of arms. The bridge we have today is from medieval times, specifically it could be linked in the Late Middle Ages. As is logical in an asset as old and as used as a bridge, it has undergone several restorations. The last one was in 1992, in charge of the "Ponte do Burgo" Workshop School.

A total of 11 semicircular arches with stone voussoirs, some of them from the original bridge and others reconstructed. The originals are located in the center and on the edge of Barcala. Although the length of the bridge could have been longer. Built in granite, today it is only pedestrian. At the junction of the bridge with Cambre, there are still remains of the original pavement that were exposed during the restoration.

On the edge of Cullard you can see an ashlar with coats of arms, a reproduction of the originals kept in the nearby church of Santiago do Burgo. It corresponds to the coats of arms of the Andrade and Moscoso noble families, which dates from the end of the 14th century, and represents a commemorative relief of the construction of the bridge or its reconstruction, sponsored by Fernán Pérez de Andrade.

If this bridge could talk, it would tell us the stories of the hundreds of years it witnessed and even played a role in, one of the most interesting stories being that of its destruction during the War of Independence in the 19th century. In January of 1809 the British, commanded by Sir John Moore, began to retreat towards the islands fleeing the French army. The mission was to reach the city of A Coruña, from where the return ships would depart. Moore gave the order to blow the bridge to buy some time for the French, since this was the passage to cross the estuary closest to the city. Despite this fact, the French troops commanded by Marshal Soult managed to advance and days later the well-known Battle of Elviña took place, in which the British commander would be mortally wounded. Both sides achieved their purpose, the English embarking for home and the French taking the city.

To walk on it is to walk through History, from Templars to British generals, passing through pirates or merchants, they made this bridge a symbol of the past of Culleredo, A Coruña and Galicia.”

(Source)

Original Use: Vehicle - Car / Truck