Belfort van Sluis - Sluis, NL
Middeleeuwse wachttoren het enige belfort in Nederland
Location: Zeeland, Netherlands

"Het belfort van Sluis is een raadhuis waarvan de bouw mogelijk in 1386 is begonnen. Het is het enige belfort dat zich binnen de grenzen van het hedendaagse Nederland bevindt, naast de Wijnhuistoren in Zutphen. Overigens hebben ook de stadhuizen van Middelburg en Delft een toren dat een belfort genoemd kan worden.

Het bouwen van belforten is een Belgische en Noord-Franse traditie. Het belfort van Sluis bevindt zich overigens op nog geen kilometer van de Belgische grens.

Geschiedenis
Oorspronkelijk heette het poorthuis en was bestemd voor vergaderingen en feesten, naar analogie van de Poortersloge in Brugge. Hiernaast bevond zich het schepenhuis.

Zicht op Sluis
In 1393 woedde er een brand in beide gebouwen, waarna het schepenhuis werd hersteld, maar het poorthuis pas in 1423. De schepenzaal werd toen ook naar het poorthuis overgebracht.

Het Schepenhuis is nog in gebruik geweest als waag en werd in 1798 gesloopt. Het poorthuis werd gerestaureerd van 1894-1904, doch verwoest tijdens de geallieerde bombardementen van 11 oktober 1944. Hierbij ging het stadsarchief en een groot aantal kunstschatten verloren. Het belfort werd herbouwd van 1956-1960 als enige van de historische gebouwen in het centrum van Sluis. Ook de klokkenman Jantje van Sluis werd weer op de toren geplaatst.

Gebouw

Belfort in Sluis
Het belfort is een rechthoekig gebouw met een ingebouwde toren: het eigenlijke belfort. Dit is een vierhoekige toren met vier uitgekraagde hoektorentjes. Het gebouw is gedeeltelijk van natuursteen. In de kelder bevond zich vroeger het stadsarsenaal. Voorts is er een Raadszaal en een historisch museum. In de Raadszaal bevindt zich een smeedijzeren hek, vervaardigd door Jan Pieter van Baurscheidt de Jonge en afkomstig uit de Vierschaar van het Middelburgse Stadhuis.

Museum
In het gebouw is Museum Het Belfort ingericht; in 2013 werd het gerenoveerde museum heropend. [1] Op de tweede verdieping wordt de geschiedenis van Sluis uit de doeken gedaan; op de derde verdieping komen Sluizenaar Johan Hendrik van Dale, woordenboeken en taal aan bod. Bovenaan de toren is een uitkijkplatform. Het Belfort bezit een groot aantal archeologische en kunstvoorwerpen, waaronder schilderijen uit de 15e tot de 18e eeuw, van Peter Paul Rubens, Antoon van Dyck, Van Eertvelt en Karel André van Loo. Ook zijn er onder meer gravures en prenten, hellebaarden, een drinkbeker van het Zakkendragersgilde en een middeleeuwse pijnbank.

Het gebouw is te bezoeken en ook de toren kan beklommen worden.

Oorlogsmonument
In de muur van het Belfort zijn gedenktafels ingemetseld die herinneren aan de vele tientallen slachtoffers die de 11-oktoberbombardementen eisten. Hieronder waren ook tal van vluchtelingen die in Sluis een veilig onderkomen trachtten te vinden."

Eng
"The belfry of Sluis is a town hall, the construction of which may have started in 1386. It is the only belfry located within the borders of modern-day Netherlands, in addition to the Wijnhuistoren in Zutphen. The town halls of Middelburg and Delft also have a tower that can be called a belfry.

Building belfries is a Belgian and Northern French tradition. The belfry of Sluis is located less than a kilometer from the Belgian border.

History
It was originally called the gatehouse and was intended for meetings and parties, analogous to the Poortersloge in Bruges. Next door was the alderman's house.

View of Sluis
In 1393 a fire raged in both buildings, after which the alderman's house was restored, but the gatehouse was not restored until 1423. The alderman's hall was then also transferred to the gatehouse.

The Schepenhuis was still used as a weighing house and was demolished in 1798. The gatehouse was restored from 1894 to 1904, but was destroyed during the Allied bombings of October 11, 1944. The city archives and a large number of art treasures were lost. The belfry was rebuilt from 1956-1960 as the only one of the historic buildings in the center of Sluis. The clockman Jantje van Sluis was also placed back on the tower.

Building

Belfry in Sluis
The belfry is a rectangular building with a built-in tower: the actual belfry. This is a quadrangular tower with four protruding corner turrets. The building is partly made of natural stone. The basement used to house the city arsenal. There is also a Council Chamber and a historical museum. In the Council Chamber there is a wrought iron gate, made by Jan Pieter van Baurscheidt de Jonge and coming from the Vierschaar of the Middelburg Town Hall.

Museum
Museum Het Belfort is located in the building; The renovated museum was reopened in 2013. [1] The history of Sluis is explained on the second floor; on the third floor, Sluice resident Johan Hendrik van Dale, dictionaries and language are discussed. There is a viewing platform at the top of the tower. The Belfry contains a large number of archaeological and art objects, including paintings from the 15th to the 18th century, by Peter Paul Rubens, Antoon van Dyck, Van Eertvelt and Karel André van Loo. There are also engravings and prints, halberds, a drinking cup from the Bag Bearers' Guild and a medieval rack.

The building can be visited and the tower can also be climbed.

War memorial
Memorial tables have been built into the wall of the Belfry to commemorate the many dozens of victims claimed by the October 11 bombings. This included numerous refugees who tried to find safe shelter in Sluis."