Bismarck Tower - Miedzyrzecz, Poland
33U E 537496 N 5807525
Pozostalosci zniszczonej Wiezy Bismarcka obok Miedzyrzecza / Remains of destroyed Bismarck Tower near Miedzyrzecz
Location: Lubuskie, Poland

[PL]
Miedzyrzecka Wieza Bismarcka powstala w latach 1913-1914 na wznoszacym sie na 77 metrów n.p.m. wzgórzu na poludnie od miasta, w poblizu jeziora Nietopersko. 15,5 metrowy obiekt wybudowano na sztucznie usypanym kopcu, a koszt jej budowy, pokryty przez dobrowolne datki lokalnej spolecznosci, wyniósl okolo 14 tysiecy marek niemieckich.

Wieza przetrwala II wojne swiatowa w dobrym stanie, jednak na przelomie lat 50. i 60. XX wieku zostala wysadzona. Jeszcze do lat 70. zachowal sie jej cokól z lukiem nad wejsciem i czescia schodów, jednak ostatecznie i ta czesc obiektu zostala rozebrana. Do czasów dzisiejszych zachowal sie jedynie kopiec oraz porozrzucane po okolicy kamienne fragmenty dawnej budowli. Czesc kamieni zdobiacych oryginalnie kopiec i poswieconych fundatorom wiezy w 2003 roku zebrano i umieszczono w pobliskiej wsi, Nietoperku.

Wiecej informacji o wiezy mozna znalezc w serwisie poswieconym tego typu budowlom: (visit link)

[EN]
Bismarck Tower near Miedzyrzecz was built in 1913-1914 at hill (77 m ASML) at south of the town, near Nietopersko Lake. 15,5 metres high building was built at artifical createad mound. Costs were esimated at 14000 German marks and was financed by voluntary donations by local community.

Tower survived II World War in a good shape but was blown up during 1950s or 1960s. Until 1970s part of it with a former entrance and stone stairs was still standing but later on it was demolished as well. Today only a mound and some stone parts of it thrown around mound are still present at the site. Some of stones that were originally placed around the mound to celebrate local donators were taken away in 2003 and placed i nearby village, Nietoperek.

More info about tower can be found here:
Condition of Building: destroyed