Dank- en gedenkmonument - Soesterberg - NL
31U E 656339 N 5777172
dank en gedenk monument om de 40-jarige periode van verdediging van de Nederlandse vrijheid te herdenken
Location: Utrecht, Netherlands

Om de 40-jarige periode van verdediging van de Nederlandse vrijheid door de Amerikaanse Luchtmacht in Soesterberg onder de aandacht te brengen startte een groep inwoners het initiatief ‘SAM’: Soesterberg Air force Memorial. Het monument van de Soester kunstenaar Chris Roodenburg werd in 2022 onthuld. [2] Het monument legt de nadruk op de menselijke verbinding met de Amerikaanse militairen. Het toont tevens Amerikaanse cultuurelementen die de militairen meebrachten zoals de eerste carports in Nederland, barbecueën en honkbal. Speciaal voor de Amerikaanse luchtmacht verrees in 1987 de eerste McDrive bij het nabij Soesterberg gelegen Huis ter Heide.

Het militaire aspect
Het linkerdeel van de panelen toont de eerste straaljagers waarmee de Amerikanen op Soesterberg vlogen, het middelste deel symboliseert de startbaan en rechts zijn de F-15’s afgebeeld die in gebruik waren toen de Amerikanen uit Soesterberg vertrokken. Voor dit rechtse paneel zijn de silhouetten gebruikt die op de Zulu-hangar stonden. In deze hangar stonden dag en nacht twee gevechtsvliegtuigen paraat die binnen enkele minuten gevechtsklaar het luchtruim konden kiezen. De drie naast elkaar staande panelen staan symbool voor de Berlijnse Muur in de Koude Oorlog. Ook staat een veldleeuwerik afgebeeld, een vogelsoort die na het vertrek van de militairen in groten getale de vliegbasis als broedgebied gebruikt.

To highlight the 40-year period of defence of Dutch freedom by the US Air Force in Soesterberg, a group of residents started the initiative 'SAM': Soesterberg Air force Memorial. The monument by Soester artist Chris Roodenburg was unveiled in 2022. [2] The memorial emphasises the human connection with the US military. It also shows American cultural elements that the military brought with them such as the first carports in the Netherlands, barbecues and baseball. Especially for the US Air Force, the first McDrive arose at Huis ter Heide, located near Soesterberg, in 1987.

The military aspect
The left part of the panels shows the first fighter jets the Americans flew with at Soesterberg, the middle part symbolises the runway and the right part depicts the F-15s in use when the Americans left Soesterberg. For this right-hand panel, silhouettes were used that were on the Zulu hangar. In this hangar, two fighter planes were on standby day and night, ready to take to the skies within minutes, ready for combat. The three side-by-side panels symbolise the Berlin Wall during the Cold War. Also depicted is a skylark, a species of bird that used the airbase as a breeding ground in large numbers after the military left.

Group that erected the marker: een groep inwoners startte het initiatief ‘SAM’: Soesterberg Air force Memorial.

Address of where the marker is located. Approximate if necessary:
Amersfoortse straat / veldmaarschalkerweg