Het kerkje op de heuvel - Heelsum, NL
31U E 689522 N 5762130
The church on the hill was originaly built as roman catholic church in the 14th century. In 1658 it was re opened as protestant church.
Location: Gelderland, Netherlands

"Geschiedenis
De toren stamt uit de 14e eeuw, het schip werd in de 15e eeuw gebouwd en het koor stamt uit 1517-1519. Parochianen verkregen toegang tot de kerk via de ingang in de toren. De toren werd in de 17e eeuw verhoogd. Het kerkgebouw werd als kapel gebouwd, ter ondersteuning van de parochiekerk in Wolfheze. Hoewel in 1566 de Beeldenstorm plaatsvond, had Heelsum een katholieke pastoor tot 1617, want de kasteelheer van Doorwerth, de eigenaar van de kerk, weigerde protestants te worden. De kerk daar leed onder de bouw van de kerk in Heelsum en is uiteindelijk zelfs gesloten door een tekort aan kerkgangers en werd in 1624 gesloopt. De kerk in Heelsum werd in 1648 gedeeltelijk gesloten, omdat de kasteelheer nog altijd protestanten de toegang tot de kerk weigerde. De vensters werden dichtgemetseld en het koor werd geheel dichtgetimmerd. In 1658 werd de kerk weer geopend voor de kerkdiensten, nu echter wel voor protestantse kerkdiensten. In de periode 1709-1713 werden bij de kerk lindebomen geplaatst, die er anno 2022 nog steeds staan. De kerk werd in 1859 in opdracht van Henrietta Gabriella van Schuylenburg aan de zuidzijde uitgebreid. In dezelfde periode werden er ook de ramen vervangen door gietijzeren ramen.

In 1920 kreeg Vereniging Hendrick de Keyser de kerk, en het kerkhof, in bezit. De vereniging verhuurde de kerk niet, maar verkreeg inkomsten uit de begrafenisrechten en door lezingen en concerten, die met de aard van de omgeving gepast zijn, in de kerk te organiseren. In 1920 moest er na een legaat nog belasting over het legaat betaald worden, en Vereniging Hendrick de Keyser heeft indertijd de minister van Financiën verzocht om vrijstelling te verlenen, wat deze echter weigerde te doen. Gedurende de Tweede Wereldoorlog raakte de kerk tijdens Operatie Market Garden ernstig beschadigd. Vereniging Hendrick de Keyser kreeg de financiën niet rond om meteen na de oorlog een restauratie te starten. Dit gebeurde pas in 1949 en in 1951-52 vond de daadwerkelijke restauratie plaats. De vereniging heeft het complex in 1951 overgedragen aan de protestantse gemeente Heelsum-Kievitsdel. Hierbij werd wel afgesproken dat de kerkelijke gemeente de verplichting tot onderhoud heeft. Omdat Vereniging Hendrick de Keyser in principe geen afstand doet tot hun panden, werd voor deze situatie de algemene ledenvergadering geraadpleegd en de leden moesten ook toestemming geven voor de overdracht plaats kon vinden. In 2021 fuseerde de kerkelijke gemeente Heelsum met die van Renkum. De nieuwe gemeente besloot nog dat jaar om de kerk in Heelsum af te stoten, omdat deze te klein is om de gehele kerkelijke gemeente tijdens een dienst te kunnen huisvesten. De kerk werd voor het symbolische bedrag van 1 euro overgedragen aan Het Geldersch Landschap, dit werd gedaan omdat de kerk in essentie onderdeel is van de Heerlijkheid Doorwerth, net als het gelijknamige kasteel. Dit is ook af te lezen aan de kleuren op de luiken van de kerk; die zijn geel en blauw, net als die van kasteel Doorwerth. Afspraak met het Geldersch Landschap is echter wel dat de kerk beschikbaar blijft voor de bijzondere diensten: uitvaarten, doopsels en huwelijken kunnen er nog voltrokken worden. De overdracht van de kerk en het kerkhof vond op 6 juli 2021 plaats."

Eng
"History
The tower dates from the 14th century, the nave was built in the 15th century and the choir dates from 1517-1519. Parishioners gained access to the church through the entrance in the tower. The tower was raised in the 17th century. The church building was built as a chapel to support the parish church in Wolfheze. Although the Beeldenstorm took place in 1566, Heelsum had a Catholic pastor until 1617, because the lord of Doorwerth, the owner of the church, refused to become Protestant. The church there suffered from the construction of the church in Heelsum and was eventually closed due to a shortage of churchgoers and was demolished in 1624. The church in Heelsum was partially closed in 1648, because the lord of the castle still refused Protestants access to the church. The windows were bricked up and the choir was completely boarded up. In 1658 the church was opened again for church services, but now for Protestant church services. In the period 1709-1713, lime trees were planted near the church, which are still there in 2022. The church was expanded on the south side in 1859 by order of Henrietta Gabriella van Schuylenburg. In the same period the windows were also replaced by cast iron windows.

In 1920, the Hendrick de Keyser Association acquired the church and the cemetery. The association did not rent the church, but obtained income from burial fees and by organizing lectures and concerts in the church, which were appropriate to the nature of the environment. In 1920, tax still had to be paid on the legacy after a legacy, and the Hendrick de Keyser Association requested the Minister of Finance to grant an exemption, which he refused to do. During the Second World War the church was seriously damaged during Operation Market Garden. The Hendrick de Keyser Association was unable to secure the finances to start a restoration immediately after the war. This did not happen until 1949 and the actual restoration took place in 1951-52. The association transferred the complex to the Protestant municipality of Heelsum-Kievitsdel in 1951. It was agreed that the church community has an obligation to maintain it. Because the Hendrick de Keyser Association does not in principle relinquish its properties, the general meeting of members was consulted for this situation and the members also had to give permission before the transfer could take place. In 2021, the church community of Heelsum merged with that of Renkum. That year, the new congregation decided to dispose of the church in Heelsum, because it was too small to accommodate the entire congregation during a service. The church was transferred to Het Geldersch Landschap for the symbolic amount of 1 euro, this was done because the church is essentially part of the Heerlijkheid Doorwerth, just like the castle of the same name. This can also be read from the colors on the shutters of the church; they are yellow and blue, just like those of Doorwerth Castle. However, an agreement with Geldersch Landschap is that the church will remain available for special services: funerals, baptisms and weddings can still be performed there. The transfer of the church and cemetery took place on July 6, 2021."
Type of Church: Church

Status of Building: Restored building not in use