Kerk orgel uit 1864 - Heelsum, NL
Het huidige orgel heeft een dat stamt uit 1864
Location: Gelderland, Netherlands

Het orgel is een instrument afkomstig uit de Hervormde Kerk van Abcoude dat in 1864 werd gebouwd door Dirk van Rossum. In 1968 werd het orgel verwijderd en vervangen door een nieuwbouw van de hand van Cornelis Verweys. In 2004 werd dit nieuwe orgel op zijn beurt juist weer leeggehaald. Het oude pijpwerk werd teruggezet en alleen de subbas van het orgel van Verweys resteert nog. Het pijpwerk van het orgel valt wel onder de bescherming van het rijksmonument en de kas niet."
(visit link)

In 1862 werd de kerk verrijkt met een kerkorgel, gebouwd door de firma F.S. Naber, orgelbouwer te Deventer, dat echter in 1944 door de oorlogshandelingen van de Tweede Wereldoorlog werd verwoest.

Toen in 1951 de kerk in handen kwam van de Hervormde Gemeente Doorwerth-Heelsum, voor een symbolisch bedrag van ƒ1,00 betaald aan de vorige eigenaresse stichting Hendrick de Keyser, uit Amsterdam, werd deze geheel gerestaureerd onder leiding van het architectenbureau Gerretsen en Cramer te Arnhem. Er werd een gewelfde dakconstructie toegepast waarbij het oorspronkelijke gestukadoorde plafond, dat zich in het oude koorgedeelte bevond, verviel. Hierbij werd de kerkenraadskamer verplaatst van de koorzijde naar de torenzijde. De ronde raampjes uit de koorsluiting werden verwijderd en in de aldaar gedichte vensters, oud-gotische ramen aangebracht. De andere ramen behielden hun gietijzeren constructie.

De preekstoel, die vóór deze restauratie midden voor het in 1859 gebouwde dwarspand stond, werd, nadat het voetstuk was ingekort, verplaatst naar de N.W.-hoek.

Deze restauratie werd beëindigd in 1952, en een jaar later werd het nieuwe pneumatische Verweys-orgel door orgelfabriek Melodia uit Amsterdam geplaatst. Doordat Monumentenzorg eisen stelde aan het voorfront, wat extra kosten met zich meebracht, duurde het tot 27 oktober 1953 voordat het orgel in gebruik kon worden genomen. Naast de eigen organist, de heer J.G. van Leersum, bespeelde de heer Feike Asma het orgel tijdens de ingebruikname.

Op 24 april 2004 wordt ook het “nieuwe” monumentale Dirk van Rossum-orgel uit 1864 in gebruik genomen door Jan Jongepier uit Leeuwarden.

Eind jaren negentig ontstaat de behoefte het voormalige Verweys-orgel uit 1953 te vervangen door een ander orgel, omdat het steeds meer mankementen begint te vertonen. Na enig speurwerk door Jan Jongepier, adviseur en organist, komt hij terecht bij de fa. Reil, orgelbouwer te Heerde.

Zij beschikken over een bestaand binnenwerk, afkomstig uit de grote kerk van Abcoude, wat stamt uit 1864 en is vervaardigd door ene Dirk van Rossum, organist, schrijnwerker en orgelmaker te Bodegraven. Na enig historisch onderzoek blijkt het mogelijk de monumentale status aan te vragen, waarop een rijkssubsidie kan worden aangevraagd van 70% van de kosten. De afronding van dit project heeft de toenmalige vaste organist J.G. van Leersum uit Wageningen helaas niet meer mee mogen maken. Hij overleed in 2000 en was vanaf 1931 als vaste organist verbonden aan het Kerkje op de heuvel."

Eng
The organ is an instrument from the Reformed Church of Abcoude that was built in 1864 by Dirk van Rossum. In 1968 the organ was removed and replaced by a new building designed by Cornelis Verweys. In 2004, this new organ was in turn emptied. The old pipes were put back and only the sub-bass of Verweys' organ remains. The pipework of the organ does fall under the protection of the national monument and the greenhouse does not."
(visit link)

In 1862 the church was enriched with a church organ, built by the company F.S. Naber, organ builder in Deventer, which was destroyed in 1944 by the actions of the Second World War.

When the church came into the hands of the Reformed Church of Doorwerth-Heelsum in 1951, for a symbolic amount of ƒ1.00 paid to the previous owner of the Hendrick de Keyser Foundation, from Amsterdam, it was completely restored under the supervision of the architectural firm Gerretsen and Cramer in Arnhem. A vaulted roof construction was used, eliminating the original plastered ceiling, which was located in the old choir section. The church council room was moved from the choir side to the tower side. The round windows from the chancel were removed and old Gothic windows were installed in the closed windows. The other windows retained their cast iron construction.

The pulpit, which before this restoration stood in the middle of the transverse building built in 1859, was moved to the N.W. corner after the pedestal had been shortened.

This restoration was completed in 1952, and a year later the new pneumatic Verweys organ was installed by the Melodia organ factory from Amsterdam. Because Monumentenzorg made demands on the front, which entailed additional costs, it took until October 27, 1953 before the organ could be put into use. In addition to our own organist, Mr J.G. van Leersum, Mr Feike Asma played the organ during its commissioning.

On April 24, 2004, the “new” monumental Dirk van Rossum organ from 1864 will also be put into use by Jan Jongepier from Leeuwarden.

In the late 1990s, the need arose to replace the former Verweys organ from 1953 with another organ, because it was beginning to show more and more defects. After some research by Jan Jongepier, advisor and organist, he ended up at the Reil company, organ builder in Heerde.

They have an existing interior, from the large church of Abcoude, which dates from 1864 and was made by one Dirk van Rossum, organist, carpenter and organ maker in Bodegraven. After some historical research, it appears possible to apply for monumental status, for which a government subsidy of 70% of the costs can be applied for. The completion of this project was announced by the then permanent organist J.G. van Leersum from Wageningen was unfortunately no longer able to experience this. He died in 2000 and from 1931 was the permanent organist at the Church on the Hill."
Nearest Musical Instruments