Klokkentoren - Heelsum, NL
3 vierkante zwarte wijzerplaten met vergulde romeinse cijfers.
Location: Gelderland, Netherlands

De toren is het oudste deel van de ker, aan de toren zijn 3 vierkante zwarte wijzerplaten bevestigd. De romeinse cijfers zijn verguld evenals de wijzers.
Over deze klok is helaas verder niks bekend.

In de toren staat een klokkenstoel met klok van Petit en Fritsen. De klok is gemaakt in 1905 en heeft een diameter van 51,8 cm.

"Heelsum is één van de zes dorpen die de gemeente Renkum telt. Aan de rand van dit dorp ligt nabij het dal van de Heelsumse beek in een heuvelachtige bosrijke omgeving het eeuwenoude Kerkje, daterend uit 1517. Wat het Kerkje bijzonder maakt, naast haar rijke historie, is haar unieke ligging op een heuvel. Het Kerkje werd destijds als katholiek godshuis gebouwd (kapel), in opdracht van de Heer van Doorwerth, eigenaar en bewoner van kasteel Doorwerth.

Het Kerkje heeft in haar bestaan enkele uitbreidingen en aanpassingen ondergaan en is bij het 500-jarig jubileum in 2017 aan de binnenzijde grondig gerestaureerd. De ligging, de gebrandschilderde ramen, het monumentale Van Rossumorgel en de grafkelder van de familie Van Brakell zijn bijzondere details en maken een bezoek aan dit sfeervolle Kerkje meer dan de moeite waard. Het Kerkje is bovendien een Rijksmonument.

Door het samenvoegen van drie kerken in de dorpen Renkum en Heelsum per 1 januari 2021 werd het Kerkje overbodig. Het is daarop (1 juli 2021) aangekocht door Geldersch Landschap en Kasteelen (GLK). Voor GLK is dit het eerste Kerkje in haar bezit. Aanleiding voor GLK om dit Kerkje (tegen een symbolisch bedrag) over te nemen was de historische band tussen kasteel en het Kerkje.

De in 2021 in het leven geroepen Stichting “Kerkje op de Heuvel te Heelsum“ beheert en exploiteert het Kerkje en het nabij gelegen gebouw “de Vosheuvel”. Gedurende de zomermaanden is het Kerkje op de woensdagen en zondagen opengesteld voor bezoekers en vinden er exposities en concerten plaats. Ook is het Kerkje te huur voor huwelijken, zowel burgerlijk als kerkelijk, uitvaartdiensten en andere kerkelijke en niet-kerkelijke bijeenkomsten.

Vermoedelijk waren er altijd al klokken in de toren, maar in 1905 werd er in ieder geval een klokje voor de kerk gegoten. Ze kwam aan de binnenkant van de torenmuur te hangen en kon daardoor alleen worden geklept. Ze wist de oorlog te doorstaan, doordat ze was begraven naast de kerk. Na de oorlog werd besloten na geconstateerde schade aan de muur de klok aan een luidbalk te hangen. Ze wordt nog altijd met de hand geluid."

Eng
The tower is the oldest part of the church, 3 square black dials are attached to the tower. The Roman numerals are gold plated as are the hands.
Nothing further is known about this clock.

In the tower there is a bell tower with a Petit and Fritsen clock. The clock was made in 1905 and has a diameter of 51.8 cm

"Heelsum is one of the six villages in the municipality of Renkum. On the edge of this village, near the valley of the Heelsum stream in a hilly, wooded area, lies the centuries-old Church, dating from 1517. What makes the Church special, in addition to its rich history, is its unique location on a hill. The Church was built at the time as a Catholic place of worship (chapel), commissioned by the Lord of Doorwerth, owner and resident of Doorwerth Castle.

The Church has undergone several expansions and adjustments during its history and was thoroughly restored on the inside during the 500th anniversary in 2017. The location, the stained glass windows, the monumental Van Rossum organ and the burial vault of the Van Brakell family are special details and make a visit to this attractive church more than worthwhile. The Church is also a national monument.

By merging three churches in the villages of Renkum and Heelsum as of January 1, 2021, the Church became redundant. It was subsequently purchased (July 1, 2021) by Geldersch Landschap en Kasteelen (GLK). For GLK this is the first Church in its possession. The reason for GLK to take over this Church (for a symbolic amount) was the historical link between the castle and the Church.

The Foundation “Kerkje op de Heuvel in Heelsum”, established in 2021, manages and operates the Church and the nearby building “de Vosheuvel”. During the summer months, the Church is open to visitors on Wednesdays and Sundays and exhibitions and concerts take place there. The Church can also be rented for weddings, both civil and religious, funeral services and other church and non-church gatherings.

Presumably there have always been bells in the tower, but in 1905 at least a bell was cast for the church. It ended up hanging on the inside of the tower wall and could therefore only be tapped. She managed to survive the war because she was buried next to the church. After the war, it was decided to hang the bell on a beam after damage was found to the wall. It is still made by hand."
Status: Working

Display: Mounted