Stuw- en sluizencomplex - Sambeek, NL
31U E 706392 N 5725193
stuw en het sluizencomplex van Sambeek in de Maas op de grens van de Nederlandse provincies Noord-Brabant en Limburg
Location: Noord-Brabant, Netherlands

"De stuw en het sluizencomplex van Sambeek vormt een geheel van waterwerken ter regulering van de Maas op de grens van de Nederlandse provincies Noord-Brabant en Limburg, ten behoeve van de daarop plaatsvindende binnenvaart. Ten zuidwesten van het complex ligt de plaats Sambeek in de Brabantse gemeente Land van Cuijk, en aan de andere kant van de Maas ten oosten van het complex de plaats Afferden in de Limburgse gemeente Bergen. Met de grens tussen de beide provincies midden in de Maas ligt het sluizencomplex in Noord-Brabant. Het complex werd opgeleverd in 1929 en omvat naast de stuw twee kleine sluizen met een kolk van 142 meter en een grote sluis met een kolk van 260 meter.

Geschiedenis
Begin 20e eeuw wilde men de Maas beter geschikt maken voor de binnenvaart, die daarop reeds eeuwenlang plaatsvond. Een probleem was om een vaargeul van de juiste diepte te verkrijgen, teneinde de Maas bevaarbaar te maken voor schepen tot 2.000 ton laadvermogen. Daartoe diende de Maas te worden voorzien van een vijftal stuwen, namelijk te Linne, Roermond, Belfeld, Afferden/Sambeek en Grave. Naast elke stuw kwam een sluizencomplex. In 1915 werd het doel van het project omschreven als: het verkrijgen van een hoofdverkeersweg ten dienste van het vervoer van massa goederen uit eene streek, waar eene sterk ontwikkelde groot industrie te verwachten is. Rond deze tijd begonnen namelijk ook de Limburgse mijnen in toenemende mate te produceren en het vervoer van de steenkool geschiedde aanvankelijk slechts per spoor.

Het stuw- en sluizencomplex te Sambeek werd in oktober 1929 in gebruik genomen. In 1929 was het gehele Maaskanalisatieproject voltooid.

1953
In 1953 had de sluis te maken met 60.398 schepen die deze wilden passeren.

1964-1968
In de jaren 1964-1968 werd het sluiscomplex uitgebreid met twee kleine sluizen als reactie op de lange wachttijden.

2011-2012
In 2011-2012 werden de twee kleine sluizen vernieuwd met nieuwe sluisdeuren, bewegingswerken en aandrijvingen.

2013
In 2013 werd wegens de komst van grotere schepen de sluishoofden van de grote sluis van 14 naar 16 meter verbreed.

2016
Eind 2016 stroomde het stuwpand Sambeek/Grave 'leeg' door een ongeval met een tankerschip dat door de stuw in Grave voer en werd daarmee onbevaarbaar."

Eng
"The Sambeek weir and lock complex form a set of waterworks to regulate the Meuse on the border of the Dutch provinces of North Brabant and Limburg, for the benefit of inland shipping. To the southwest of the complex is the town of Sambeek in the Brabant municipality of Land van Cuijk, and on the other side of the Maas to the east of the complex, the town of Afferden in the Limburg municipality of Bergen. With the border between the two provinces in the middle of the Maas, the lock complex is located in North Brabant. completed in 1929 and, in addition to the weir, includes two small locks with a chamber of 142 meters and a large lock with a chamber of 260 meters.

History
At the beginning of the 20th century, people wanted to make the Meuse more suitable for inland navigation, which had been taking place there for centuries. One problem was to obtain a navigation channel of the correct depth to make the Meuse navigable for ships up to 2,000 tons of loading capacity. To this end, the Maas had to be provided with five weirs, namely at Linne, Roermond, Belfeld, Afferden/Sambeek and Grave. A lock complex was built next to each weir. In 1915, the aim of the project was described as: obtaining a main road for the transport of mass goods from a region where a highly developed large industry can be expected. Around this time, the Limburg mines also started to produce increasingly and the transport of coal initially took place only by rail.

The dam and lock complex in Sambeek was put into use in October 1929. The entire Maas canalization project was completed in 1929.

1953
In 1953 the lock had to deal with 60,398 ships wanting to pass through it.

1964-1968
In the years 1964-1968, the lock complex was expanded with two small locks in response to the long waiting times.

2011-2012
In 2011-2012, the two small locks were renovated with new lock doors, movements and drives.

2013
In 2013, due to the arrival of larger ships, the lock heads of the large lock were widened from 14 to 16 meters.

2016
At the end of 2016, the Sambeek/Grave weir 'emptied' due to an accident with a tanker ship that passed through the weir in Grave, making it unnavigable."