De wolkammer - Veenendaal, NL
“De wolkammer” maakt deel uit van de fietsroute Beelden van Jits Bakker in de Gelderse Vallei
Location: Gelderland, Netherlands

"In 1815 bedroeg het aantal wolkammerijen en sajetmakerijen 80 en waren er 19 kleine linnen- en wolweverijen. Bij elkaar goed voor de verwerking van 100 ton schapenwol per jaar! Deze huisnijverheid breidde zich allengs uit en nog in de eerste helft van de negentiende eeuw ontstonden hieruit de eerste kleine fabrieken. In 1843 waren dat er vier, waar in totaal 135 mensen werkzaam waren."

“De wolkammer” is aangeboden aan de gemeente Veenendaal ter gelegenheid van het 175-jarig bestaan in 1979 van Setter House BV, gevestigd in Veenendaal. De geschiedenis van dit bedrijf gaat terug tot 1804, toen een lid van de familie Heij, een wolkammersfamilie, een wolhandel begon die later werd uitgebreid met een wolkammerij en een wolweverij.
Tot in de tweede helft van de twintigste eeuw was Veenendaal hét centrum in Nederland van de wolindustrie en de textielnijverheid."
(visit link)

"Het wolkammen heeft tot doel de vezels van wol parallel te leggen en van ongerechtigheden te ontdoen. Ook de kortere vezels worden zo verwijderd. Zo ontstaat een glad gesponnen ruwvezelgaren. Kamgaren is bovendien regelmatiger, minder volumineus en minder warmte-isolerend dan kaardgaren.

Het maken van dit kamgaren begon waarschijnlijk in Vlaanderen rond de 13e eeuw.

Het machinaal kammen van wol begon aan het eind van de 18e eeuw, toen Edmund Cartwright een machine patenteerde om wol te kammen. Dit werd pas echt succesvol toen rond 1850 Samuel Lister een mechanische kammachine ontwikkelde met een continu proces. Uiteindelijk verdween hierdoor het traditionele beroep van wolkammer.

Naast het wolkammen bestond het wol spinnen."

Eng
"In 1815 the number of wool combing and sajet mills was 80 and there were 19 small linen and wool weaving mills. Together they process 100 tons of sheep's wool per year! This cottage industry gradually expanded and the first small factories emerged in the first half of the nineteenth century. In 1843 there were four, employing a total of 135 people."

“De Wolkammer” is part of the cycle route Images by Jits Bakker in the Gelderse Vallei

“The wool comb” was presented to the municipality of Veenendaal on the occasion of the 175th anniversary in 1979 of Setter House BV, located in Veenendaal. The history of this company goes back to 1804, when a member of the Heij family, a wool combing family, started a wool business that was later expanded with a wool combing mill and a wool weaving mill.
Until the second half of the twentieth century, Veenendaal was the center of the wool and textile industries in the Netherlands."
(visit link)

"The purpose of wool combing is to lay the wool fibers parallel and to remove impurities. The shorter fibers are also removed in this way. This creates a smoothly spun rough fiber yarn. Worsted yarn is also more regular, less bulky and less heat-insulating than carded yarn.

The making of this worsted yarn probably started in Flanders around the 13th century.

Machine combing of wool began in the late 18th century, when Edmund Cartwright patented a machine for combing wool. This only became really successful when, around 1850, Samuel Lister developed a mechanical combing machine with a continuous process. Ultimately, this caused the traditional profession of wool comber to disappear.

In addition to wool combing, there was wool spinning."
Sector of the workforce: Wolkammer = someone who combs wool