RM: 36753 - Korenmolen de Vink - Herveld
31U E 688667 N 5753709
Herveld-Andelst is in het bezit van een unieke standerdmolen daterend uit het jaar 1722. Als enige in de regio is de molen nog in originele staat.
Location: Gelderland, Netherlands

"Gesloten standerdmolen op stenen onderbouw, gebouwd in 1722."
(visit link)

"Het bouwjaar van de huidige molen is niet duidelijk uit bronnen op te maken. Meest aannemelijk is, dat de molen ergens uit de 18e eeuw dateert. Zelf voert de molen als bouwjaar '1722' en dit jaartal lees je vrijwel overal terug.

Sinds 1868 was de molen eigendom van de familie Vink. Steeds hield men de molen in bedrijf, maar in oktober 1944 ging het mis toen de molen door oorlogsgeweld behoorlijk beschadigd raakte. De schade is al vrij kort na de oorlog hersteld: er waren een nieuwe kapbedekking, windpeluw, trap, achterspruit en een roede nodig. Die roede kreeg ook meteen een stroomlijn.

In 1954 raakte de molen opnieuw beschadigd, nu door een storm en verspeelde toen de binnenroede. Nu werd het moeilijk voor molenaar Vink en er zijn momenten geweest dat het wat hem betreft niet meer ging: in De Molenaar van 26 juni 1957 biedt hij zijn molen voor verplaatsing of sloop te koop aan. Zover kwam het niet want de molen bleef, zij het stilstaand met één roede.

De gehechtheid van de familie Vink met de molen was groot en ook De Hollandsche Molen, zoveel is af te lezen uit 'Allemolens' bleef behoorlijk haar best doen.

Uiteindelijk werd in 1966 werd begonnen met een grote restauratie, die op 11 oktober 1969 met een feestelijke opening werd afgesloten. Die lange tijdsduur heeft onder meer hiermee te maken: tijdens de werkzaamheden ontdekte men dat de gietijzeren askop gescheurd was en niet kon worden gehandhaafd. Vervolgens is een gietijzeren as gestoken, die uit Brabant afkomstig zou zijn. Er kwam een nieuwe gelaste binnenroede, de oude buitenroede kon gehandhaafd blijven.

De molen draait regelmatig waarbij ook wordt gemalen."

Eng
"Closed post mill on a stone base, built in 1722."
(visit link)

"The year of construction of the current mill cannot be clearly determined from sources. It is most likely that the mill dates from sometime in the 18th century. The mill itself is said to have been built in '1722' and this year can be read almost everywhere.

The mill had been owned by the Vink family since 1868. The mill was always kept in operation, but in October 1944 things went wrong when the mill was seriously damaged by war. The damage was repaired shortly after the war: a new roof cover, wind bolster, stairs, rear wing and a rod were needed. That rod was also immediately given a streamline.

In 1954 the mill was damaged again, this time by a storm, and lost its inner rod. Now things became difficult for miller Vink and there were times when things were no longer possible as far as he was concerned: in De Molenaar of June 26, 1957, he offered his mill for sale for relocation or demolition. It did not get that far because the mill remained, albeit stationary with one rod.

The Vink family's attachment to the mill was great and De Hollandsche Molen, as can be read from 'Allemolens', continued to do its best.

Ultimately, a major restoration began in 1966, which ended with a festive opening on October 11, 1969. This long period of time is partly due to this: during the work it was discovered that the cast iron axle head was cracked and could not be maintained. A cast iron shaft was then inserted, which is said to have come from Brabant. A new welded inner rod was installed, the old outer rod could be retained.

The mill turns regularly and is also ground."
Monument Number: 36753