Jaknikker - Enschede - NL
mini jaknikker op de campus
Location: Overijssel, Netherlands

Meer dan vierduizend kilo weegt het gevaarte dat begin oktober 1975 wordt neergezet op het gazon achter het toenmalige WB-gebouw (nu Horst). De jaknikker is een geschenk van de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) aan Isaac Newton, de studievereniging van werktuigbouwkunde, die dat jaar tien jaar bestaat. In 1951 werd dit exemplaar in gebruik genomen op de aardolievelden bij het Drentse dorp Schoonebeek.

‘Ter ere van ons tweede lustrum organiseerden we een groot energiesymposium en daarvoor waren we op zoek naar een tastbare herinnering’, herinnert Bas Wienbelt zich. De oud-student werktuigbouwkunde was in 1975 voorzitter van Isaac Newton. Volgens het lustrumboek uit 1975 moet die herinnering een ‘typisch werktuigbouwkundig ding’ zijn. De criteria waren: groot, van ijzer, met veel bouten, moeren en stangen en pijpen en het moest liefst ook nog kunnen bewegen.

Wienbelt: ‘Als studievereniging hadden we contacten met veel grote bedrijven, dus ook met de NAM. We hebben toen specifiek gevraagd naar een jaknikker, want we dachten dat zoiets erg zou aanspreken. Bovendien paste het goed bij het thema van ons lustrumsymposium ‘energie, nu en morgen’. Ik ben nog met Dirk Jan de Groot, wetenschappelijk medewerker bij constructieleer en medebestuurslid, in Schoonebeek wezen kijken om een jaknikker uit te zoeken.’
meer lezen? (visit link)

More than four thousand kilos weigh the colossus that is erected on the lawn behind the then WB building (now Horst) in early October 1975. The yeshiva was a gift from the Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) to Isaac Newton, the mechanical engineering study association, which celebrated its 10th anniversary that year. It was commissioned in 1951 on the oil fields near the Drenthe village of Schoonebeek.

'In honour of our second anniversary, we organised a big energy symposium and for this we were looking for a tangible reminder,' recalls Bas Wienbelt. The former mechanical engineering student was president of Isaac Newton in 1975. According to the 1975 lustrum book, that keepsake should be a 'typical mechanical engineering thing'. The criteria were: big, made of iron, with lots of bolts, nuts and rods and pipes, and preferably it had to be able to move.

Wienbelt: 'As a study association, we had contacts with many large companies, including NAM. We then specifically asked for a jackhammer, because we thought something like that would be very appealing. Moreover, it fitted well with the theme of our anniversary symposium 'energy, now and tomorrow'. I even went to Schoonebeek with Dirk Jan de Groot, scientific collaborator in structural engineering and a fellow board member, to pick out a yeshiva.'
read more (visit link)

Type of Machine: Oil Field Pump Jack