Herinneringsbankje Menthol en Roosje - Hengelo, NL
Herinneringsbankje voor eerste 'zwarte' inwoner van Hengelo
Location: Overijssel, Netherlands

"Burgemeester Sander Schelberg heeft woensdag, samen met cultuurhistorica Marga Altena het kunstwerk op de hoek van de Drienerstraat en Enschedesestraat onthuld dat herinnert aan Menthol en Roosje.

Kort daarna maakten ze een selfie op het bankje waarin het echtpaar is afgebeeld. Ook de kunstenaar zelf, Carel Lanters uit Arnhem, ging er even op zitten. „Het zit lekker”, zei hij, ten overstaan van een flinke menigte die zich speciaal voor de onthulling daar had verzameld.

Zwart
Menthol ofwel Joseph Silvester was de eerste zwarte mens die zich in Hengelo liet zien. Hij huwde met Anna Marie 'Roosje' Borchert, die met haar ouders woonde in het woon-winkelpand van opticiën Ophof. Waar nu ook het bankje praktisch voor de deur staat. Ondernemers, particulieren en diverse fondsen betaalden mee aan het kunstwerk."

Eng
"Mayor Sander Schelberg, together with cultural historian Marga Altena, unveiled the artwork on the corner of Drienerstraat and Enschedesestraat on Wednesday that commemorates Menthol and Roosje.

Shortly afterwards they took a selfie on the bench in which the couple is pictured. The artist himself, Carel Lanters from Arnhem, also sat down for a moment. “It's nice,” he said, in front of a large crowd that had gathered there especially for the unveiling.

Black
Menthol or Joseph Silvester was the first black person to show up in Hengelo. He married Anna Marie 'Roosje' Borchert, who lived with her parents in the residential-shop building of optician Ophof. Where the bench is now practically in front of the door. Entrepreneurs, private individuals and various funds contributed to the artwork."
Artist: gieterij Christenhusz

Materials Used: