Oorlogs Museum Overloon - Overloon, NL
In het Liberty park in Overloon ligt het oorlogsmuseum.
Location: Gelderland, Netherlands

"Het Oorlogsmuseum Overloon is een Nederlands historisch en educatief museum in de Noord-Brabantse plaats Overloon, dat zich vooral richt op de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog in Nederland. Tussen 2006 en 2013 trad het museum naar buiten onder de naam Liberty Park, daarvoor heette het Nationaal Oorlogs- en Verzetsmuseum. Het museum schenkt vanaf dat moment ook meer aandacht aan regionale geschiedenis. Het museum is in Nederland het grootste in zijn soort en bestaat uit een bosachtig park met overdekt museum waarin voornamelijk de collecties van twee voormalige musea, het Nationaal Oorlogs- en Verzetsmuseum en het Marshallmuseum (10.000 m²), gehuisvest zijn. Het museum werd in 1946 opgericht op basis van de resten van de Slag om Overloon, zoals tanks en kanonnen. Het museum ontvangt jaarlijks ongeveer 120.000 bezoekers.

Na de Slag om Overloon bleef op het slagveld een enorme hoeveelheid oorlogsmateriaal, waaronder tanks en andere voertuigen achter. Overloner Harry van Daal was zo geschokt door de gebeurtenissen dat hij voorstelde het slagveld intact te houden en er een museum van te maken. Op 25 mei 1946 werd het Nationaal Oorlogs- en Verzetsmuseum geopend door de Britse generaal Whistler (1898-1963), de bevelhebber over de 11e Britse Pantserdivisie en de 3e Britse Infanteriedivisie die Overloon hadden veroverd. Het museumpark werd in 1946 geopend als Nationaal Oorlogs- en Verzetsmuseum, vrijwel zonder gebouwen. In 2006 kwam daar de collectie van het Marshallmuseum uit Zwijndrecht bij met meer dan 200 militaire voer-, vaar- en vliegtuigen, waarvoor onder de naam Liberty Park een apart museum werd ingericht. Daarmee stelde het museum zowel de Tweede Wereldoorlog als het verkrijgen en beschermen van de vrijheid centraal."

Eng
"The Overloon War Museum is a Dutch historical and educational museum in the North Brabant town of Overloon, which mainly focuses on the history of the Second World War in the Netherlands. Between 2006 and 2013 the museum was known as Liberty Park, before that it was called Liberty Park. the National War and Resistance Museum. From that moment on, the museum also pays more attention to regional history. The museum is the largest of its kind in the Netherlands and consists of a wooded park with a covered museum in which mainly the collections of two former museums, the National War and Resistance Museum and the Marshall Museum (10,000 m²). The museum was founded in 1946 on the basis of the remains of the Battle of Overloon, such as tanks and cannons. The museum receives approximately 120,000 visitors annually.

After the Battle of Overloon, an enormous amount of war material, including tanks and other vehicles, was left behind on the battlefield. Overloner Harry van Daal was so shocked by the events that he proposed keeping the battlefield intact and turning it into a museum. On May 25, 1946, the National War and Resistance Museum was opened by British General Whistler (1898-1963), commander of the 11th British Armored Division and the 3rd British Infantry Division that had conquered Overloon. The museum park was opened in 1946 as the National War and Resistance Museum, with virtually no buildings. In 2006, the collection of the Marshall Museum in Zwijndrecht was added with more than 200 military vehicles, ships and aircraft, for which a separate museum was set up under the name Liberty Park. The museum thus focused on both the Second World War and the acquisition and protection of freedom."
Opening hours: Maandag t/m vrijdag 10:00 - 17:00 uur Zaterdag en zondag 11:00 - 17:00 uur

Open all year: Yes