Parochiekerk Sint-Jan-Baptist en Eligius - Anzegem, West-Vlaanderen
31U E 533705 N 5631276
[NL] Hallenkerk met drie naar boven gerichte beuken. [FR] Église-halle à trois nefs orientée vers le haut. [EN] Hall church with three naves oriented upwards.
Location: West-Vlaanderen, Belgium

NL

De Sint-Jan Baptistkerk is de parochiekerk van de West-Vlaamse plaats Anzegem, gelegen aan het Dorpsplein.

Beschrijving

Omstreeks 1300 werd een driebeukige romaanse kruiskerk met vieringtoren gebouwd, waarbij Doornikse steen werd toegepast. In 1684-1686 werd het koor vervangen. In 1828 werd het romaanse schip afgebroken en vervangen door een nieuw, groter, driebeukig schip. De vieringtoren, opgaand metselwerk van de transeptarmen en een deel van het koor van 1686 bleven bewaard. Architect was Louis Albert Vuylsteke.

De kerk werd tijdens de Eerste Wereldoorlog zwaar beschadigd. De kerk werd hersteld in 1921 en 1926. Hierbij werden de beuken onder afzonderlijke daken gebracht.

Op 17 oktober 2014 werd de kerk door brand verwoest. In 2020 werd de toren gerestaureerd. Het schip zal ook worden herbouwd, maar krijgt een andere functie.

FR

L'église baptiste Saint-Jean est l'église paroissiale de la ville d'Anzegem, en Flandre occidentale, située sur la Dorpsplein.

Description

Une église romane cruciforme à trois nefs avec une tour croisée a été construite vers 1300, en pierre de Tournai. Le chœur fut remplacé en 1684-1686. En 1828, la nef romane fut démolie et remplacée par une nouvelle nef, plus grande, à trois nefs. La tour de croisement, la maçonnerie montante des bras du transept et une partie du chœur de 1686 ont été conservées. L'architecte était Louis Albert Vuylsteke.

L'église a été gravement endommagée pendant la Première Guerre mondiale. L'église fut restaurée en 1921 et 1926. Les nefs furent placées sous des toitures séparées.

Le 17 octobre 2014, l'église a été détruite par un incendie. La tour a été restaurée en 2020. Le navire sera également reconstruit, mais aura une fonction différente.

EN

The Sint-Jan Baptist Church is the parish church of the West Flemish town of Anzegem, located on the Dorpsplein.

Description

A three-aisled Romanesque cruciform church with a crossing tower was built around 1300, using Tournai stone. The choir was replaced in 1684-1686. In 1828 the Romanesque nave was demolished and replaced by a new, larger, three-aisled nave. The crossing tower, rising masonry of the transept arms and part of the choir from 1686 have been preserved. The architect was Louis Albert Vuylsteke.

The church was severely damaged during the First World War. The church was restored in 1921 and 1926. The naves were placed under separate roofs.

On October 17, 2014, the church was destroyed by fire. The tower was restored in 2020. The ship will also be rebuilt, but will have a different function.

Source

wikipedia