Kasteel Hemsrode - Anzegem, West-Vlaanderen
NL - Kasteel genaamd 'Hemsrode'. FR - Château dit 'Hemsrode'. EN - Castle called 'Hemsrode'.
Location: West-Vlaanderen, Belgium

NL
Beschrijving

Kasteel zogenaamd "Hemsrode". Volledig omwalde en deels ommuurde site, bestaande uit kasteel (voormalig koetshuis), en bijgebouwen en buiten de omwalling gelegen hoeve . Vierkante omwalling met twee uitlopers naar het zuiden en één bredere naar het noordwesten. Toegangsdreef, vertrekkend aan de Kalkstraat afgezoomd door beuken en vervolgens gevormsnoeide linden, aan het einde gemarkeerd door gecementeerde pijlers met halfronde opstelling en ijzeren hek. Tweede toegang aan de zijde van Hemsrode eveneens gemarkeerd door pijlers. Bosrijke omgeving.

Kasteel van de Heerlijkheid Hemsrode, kern van de belangrijkste heerlijkheid in de gemeente, gehouden van het grafelijk leenhof "De Steenen Man" te Oudenaarde. Foncier tussen de 40 en 44 bunder groot, bestaande uit een hoeve, grachten en wallen, bossen, weiden, akkers en vijvers. De heren van Hemsrode bezitten vanaf de 13de eeuw (vermoedelijk vroeger) tot aan het einde van het ancien régime de feitelijke macht in Anzegem, ze kunnen uitspraken doen betreffende de hogere, middele en lagere justitie, tevens mogen zij één van de zeven hoofdpointers van de kasselrij van Oudenaarde aanduiden. De baljuw en de schepenen van de heerlijkheid bestuurden Anzegem. Hemsrode bezat 34 achterlenen.

FR

Description

Château dit 'Hemsrode'. Site entièrement et partiellement clos de murs, composé d'un château (ancien relais de poste), de dépendances et d'une ferme située hors les murs. Mur carré avec deux extensions au sud et une plus large au nord-ouest. Voie d'accès, partant de la Kalkstraat, bordée de hêtres puis de tilleuls taillés en forme, marquée à l'extrémité par des piliers cimentés à disposition semi-circulaire et clôture en fer. Deuxième entrée côté Hemsrode également marquée par des piliers. Zone boisée.

Château de la Seigneurie d'Hemsrode, noyau du manoir le plus important de la commune, tenu par le fief comtal 'De Steenen Man' à Audenarde. Foncier d'une superficie comprise entre 40 et 44 hectares, composé d'une ferme, de canaux et remparts, de forêts, prairies, champs et étangs. Les seigneurs d'Hemsrode ont exercé le pouvoir effectif à Anzegem depuis le 13ème siècle (vraisemblablement avant) jusqu'à la fin de l'Ancien Régime, ils peuvent prendre des décisions concernant la justice supérieure, moyenne et inférieure, et ils peuvent également être l'un des sept principaux indicateurs de la justice. ils indiquent le château d'Audenarde. Le bailli et les échevins du manoir gouvernaient Anzegem. Hemsrode détenait 34 arriérés de prêts.

EN
Description

Castle called 'Hemsrode'. Site entirely and partially enclosed by walls, composed of a castle (former coaching inn), outbuildings and a farm located outside the walls. Square wall with two extensions to the south and a wider one to the northwest. Access road, starting from the Kalkstraat, lined with beech trees and then pruned lime trees, marked at the end by semi-circular cemented pillars and iron fence. Second entrance on the Hemsrode side also marked by pillars. Wooded area.

Castle of the Lordship of Hemsrode, core of the most important manor in the municipality, held by the count's stronghold 'De Steenen Man' in Oudenaarde. Land with an area of ??between 40 and 44 hectares, consisting of a farm, canals and ramparts, forests, meadows, fields and ponds. The lords of Hemsrode exercised effective power in Anzegem from the 13th century (presumably earlier) until the end of the Ancien Régime, they can make decisions regarding upper, middle and lower justice, and they can also be one of the seven main indicators of justice. they indicate Oudenaarde Castle. The bailiff and aldermen of the manor governed Anzegem. Hemsrode held 34 loan arrears.

Source

inventaris