Hoeve De Barze - Anzegem, West-Vlaanderen
31U E 533828 N 5632794
NL - Boerderij genaamd 'De Barze', onderdeel van het kasteelterrein Hemsrode. FR - Ferme appelée 'De Barze', faisant partie du site du château d'Hemsrode. EN - Farm called 'De Barze', part of the Hemsrode castle site.
Location: West-Vlaanderen, Belgium

NL
Beschrijving

Historisch waardevolle hoeve zogenaamd "De Barze", deel uitmakend van de kasteelsite Hemsrode, volgens de eigenares daterend van circa 1642. De benaming is afkomstig van l' Auberge, een stopplaats voor de reizigers tussen Kortrijk en Oudenaerde zie bewaarde paardenring in voorgevel. Losstaande al dan niet gewitte bakstenen bestanddelen onder pannen zadeldaken opgesteld rond een bekiezeld erf. Het woonhuis is reeds aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778), de woning is samen met de stalvleugel herkenbaar op de Atlas der Buurtwegen (circa 1845). De stalvleugel wordt in 1880 uitgebreid met een schuur (zie bouwspoor en mutatieschets kadaster).

Oostelijke erfoprit in het verlengde van een populierendreef, deel uitmakend van de site. Ten oosten het woonhuis, aan beide zijden gemarkeerd door gewitte bakstenen pijler met heiligennis (pijler ten noorden) en bolornament. Ten noorden het wagenhuis en ten westen de stalvleugel met aansluitend schuur, achtergelegen nieuwe loods.

Boerenhuis. Dubbelhuis van zeven traveeën en oorspronkelijk één, thans twee bouwlagen onder zadeldak, aan beide zijden uitbouw onder lessenaarsdak. Licht getoogde muuropeningen met vernieuwd houtwerk naar oud model. Betegelde onderdorpels. Groen-beschilderde luikjes op de benedenverdieping. Achtergevel met deels bewaard 19de-eeuws schrijnwerk.

Volledig vernieuwd interieur, enkel de balkroosterering bleef bewaard. Deels onderkelderd; tongewelf, tevens behouden vloer van blauwe hardstenen plavuizen en arduinen trap. Bewaarde voute met cementtegelvloer, recuperatie uit vernield kasteel. Zolder met gerecupereerd schaargebint (zie telmerken).

FR

Description

Ferme historiquement précieuse appelée « De Barze », faisant partie du site du château d'Hemsrode, datant d'environ 1642 selon le propriétaire. Le nom vient de l'Auberge, une halte pour les voyageurs entre Courtrai et Audenaerde, voir l'anneau équestre conservé dans la façade. Eléments de briques détachées, blanchis ou non, sous des toits à pignon en tuile disposés autour d'une cour de galets. La maison est déjà indiquée sur le plan Ferraris (1770-1778), la maison, ainsi que l'aile de l'écurie, sont reconnaissables sur l'Atlas des routes de quartier (vers 1845). L'aile des écuries a été agrandie par une grange en 1880 (voir tracé de construction et croquis de changement de cadastre).

Allée Est dans le prolongement d'une allée de peupliers, partie du site. À l'est, la maison, marquée des deux côtés par un pilier en brique blanchie à la chaux avec une niche du saint (pilier au nord) et une boule décorative. Au nord la remise et à l'ouest l'aile des écuries avec hangar attenant, hangar neuf à l'arrière.

Ferme. Maison double de sept travées et une à l'origine, aujourd'hui sur deux étages sous toit à pignon, extension des deux côtés sous toit en appentis. Ouvertures murales légèrement cintrées avec boiseries renouvelées d'après un modèle ancien. Seuils carrelés. Volets peints en vert au rez-de-chaussée. Façade arrière avec menuiseries du XIXe siècle en partie conservées.

Intérieur entièrement rénové, seule la calandre a été conservée. En partie sous-sol; voûte en berceau, sol en tuiles de pierre bleue également conservé et escaliers en pierre bleue. Voûte conservée avec sol en carreaux de ciment, récupération d'un château détruit. Grenier avec poutres en ciseaux récupérées (voir repères de comptage).

EN
Description

Historically valuable farm so-called 'De Barze', part of the Hemsrode castle site, dating from approximately 1642 according to the owner. The name comes from l'Auberge, a stopping place for travelers between Kortrijk and Oudenaerde, see preserved horse ring in the facade. Loose brick components, whitened or otherwise, under tiled gable roofs arranged around a pebbled yard. The house is already indicated on the Ferraris map (1770-1778), the house, together with the stable wing, is recognizable on the Atlas of Neighborhood Roads (circa 1845). The stable wing was expanded with a barn in 1880 (see construction track and land registry change sketch).

Eastern driveway in the extension of a poplar avenue, part of the site. To the east the house, marked on both sides by whitewashed brick pillar with saint's niche (pillar to the north) and ball ornament. To the north the carriage house and to the west the stable wing with adjoining shed, new shed at the rear.

Farmhouse. Double house of seven bays and originally one, now two storeys under a gable roof, extension on both sides under a pent roof. Slightly arched wall openings with renewed woodwork based on an old model. Tiled sills. Green-painted shutters on the ground floor. Rear facade with partly preserved 19th-century joinery.

Completely renovated interior, only the beam grille was preserved. Partly basement; barrel vault, also preserved floor of bluestone tiles and bluestone stairs. Preserved voute with cement tile floor, recovery from destroyed castle. Attic with recovered scissor beams (see counting marks).

Source

inventaris