Middeleeuwse kerk - Rheden, NL
Location: Gelderland, Netherlands

De dorpskerk in Rheden wordt genoemd op de pagina van Mijn Gelderland: Middeleeuwse kerken in de gemeente Rheden.

"In de ontstaansgeschiedenis van de Sint Mauritiuskerk, later de Dorpskerk in Rheden, wordt het Sint Mauritiusklooster in Maagdenburg genoemd. De eerste in tufsteen gebouwde kerk moet van vóór 1200 dateren. Er zijn geen aanwijzingen van een eerder op deze plaats gebouwde houten kapel. De toren is geheel uit tufsteen opgetrokken en dateert uit de eerste helft van de 12e eeuw. Begin 16e eeuw werd het schip vergroot door de aanbouw van een noord- en zuidbeuk. In de jaren 1901-1904 heeft een ingrijpende restauratie plaatsgevonden die met name de buitenmuren en de raamopeningen betrof."
(visit link)

Het middeleeuwse dorp Rheden heeft een prachtige dorpskerk! Gebouwd in de 1e helft van de 12e eeuw, uiteraard als katholieke kerk, gewijd aan de 3e eeuwse heilige St.-Mauritius. Rond 1600, tijdens de Reformatie, ging de kerk over in protestantse handen. De kerk heet nu simpelweg de Dorpskerk. Van de 12e eeuwse kerk resteert nog alleen de toren. Gebouwd van tufsteen in de romaanse bouwstijl, met vier geledingen en thans met een puntdak met leisteen bedekt. Opvallend zijn de vele grote nissen in de toren, die bijdragen aan de middeleeuwse uitstraling. Erg mooi!! De driebeukige kerk heeft een driezijdig gesloten koor, dakpartij iets hoger dan die van het schip. Dit koor werd in de 15e eeuw gebouwd, in gotische stijl, deels van tufsteen, ter vervanging van een 12e eeuws koor. De gebrandschilderde koorvensters zijn van ca. 1920. De sacristie is eveneens 15e eeuws. Het tufstenen schip, eveneens in gotische bouwstijl, kwam begin 16e eeuw gereed en verving een schip van veel oudere datum, wsl 12e eeuws. Hoewel de kerk die we nu voor ons zien - romaanse toren en gotisch koor en schip - gedurende een periode van zo'n 4 eeuwen tot stand kwam, maakt het gehele kerkgebouw en toren een harmonieuze indruk qua stijl. Mooi gelegen op een ruim terrein. Het interieur is las is grotendeels 17e en 18e eeuws.

Eng
The village church in Rheden is mentioned on the My Gelderland page: Medieval churches in the municipality of Rheden.

"In the history of the St. Mauritius Church, later the Village Church in Rheden, the St. Mauritius Monastery in Magdeburg is mentioned. The first church built in tuff stone must date from before 1200. There are no indications of a wooden chapel previously built on this site. tower is constructed entirely of tuff stone and dates from the first half of the 12th century. At the beginning of the 16th century the nave was enlarged by the addition of a north and south aisle. In the years 1901-1904 a major restoration took place, which in particular affected the outer walls. and the window openings."
(visit link)

The medieval village of Rheden has a beautiful village church! Built in the 1st half of the 12th century, of course as a Catholic church, dedicated to the 3rd century saint St. Mauritius. Around 1600, during the Reformation, the church passed into Protestant hands. The church is now simply called the Village Church. Only the tower remains of the 12th century church. Built of tuff stone in the Romanesque architectural style, with four sections and now with a pointed roof covered with slate. The many large niches in the tower are striking, which contribute to the medieval appearance. Very nice!! The three-aisled church has a closed choir on three sides, with a roof slightly higher than that of the nave. This choir was built in the 15th century, in Gothic style, partly of tuff stone, to replace a 12th century choir. The stained glass choir windows are from around 1920. The sacristy is also from the 15th century. The tuff stone ship, also in Gothic architectural style, was completed in the early 16th century and replaced a ship of much older date, probably 12th century. Although the church we now see before us - Romanesque tower and Gothic choir and nave - was built over a period of about 4 centuries, the entire church building and tower make a harmonious impression in style. Beautifully situated on spacious grounds. The interior is largely 17th and 18th century.
Building Materials: Stone